Beyoncé lett a Grammy-díj történetében a legtöbbször jelölt női előadó, miután kedden kilenc kategóriában jelölték a legrangosabb zeneipari elismerésre. Beyonce a Grammy történetében összesen 62 jelölést kapott, két évtizedes karrierje alatt húsz díjat meg is nyert. A népszerű énekesnőt Rihanna, Drake és Kanye West követi a sorban, mindegyikük 8-8 díjra esélyes a következő Grammy gálán.

MTI

Beyoncét a három legfontosabb kategóriában – az év albuma, az év dala és az év felvétele – jelölték díjra Lemonade című albumával és Formation című dalával. Kanye West rapper, akit idén nyolc kategóriában jelölték The Life of Pablo című albumáért, karrierje során 68-szor kapott jelölést és 21 elismerést vehetett át. Adele brit énekesnőt öt kategóriában, köztük 25 című lemezéért az év albumának, a Hello című slágerért az év dalának és az év felvételének járó díjra jelölték. Az énekesnő 2012-ben mind a három fő kategóriában bezsebelte az elismeréseket 19 című lemezével. Az év albuma kategóriában Beyoncé és Adele mellett Drake kanadai hiphopsztár Views, Justin Bieber kanadai posztár Purpose, Sturgill Simpson countryzenei énekes-dalszerző pedig A Sailor’s Guide to Earth című lemezével van versenyben.

Az év felvétele díjra Lukas Graham 7 Years, Rihanna Work és a Twenty One Pilots Stressed Out című dala esélyes. Drake és a barbadosi származású Rihanna három jelölésen osztoznak, kettőre ugyanis a Work című duettért esélyesek, a harmadikra pedig együttműködésükért Drake Views című albumán. A januárban elhunyt David Bowie is a jelöltek között van. A halála előtt néhány héttel megjelent Blackstar című lemeze négy díjra is esélyes. Az áprilisban elhunyt Prince Hit n Run Phase Two című lemeze is jelölt a legjobban kidolgozott nem klasszikus album kategóriában. A győztesek nevét február 12-én, Los Angelesben hirdetik ki.

fotó: Billboard. com