Mintegy tízperces álló vastapssal jutalmazta a közönség Mel Gibson második világháborús drámáját a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A sajtó is áradozik a számkivetett hollywoodi rendező  pacifista alkotásáról, amely a Passió után újra a hitről mesél.

061.hu, MTI

Már hat  perce tapsolt állva a közönség a Hacksaw Ridge vetítése után, amikor a szervezők megkérték a rendező Mel Gibsont és filmje főbb szereplőit – Andrew Garfieldet, Vince Vaughnt, Hugo Weavinget, Teresa Palmert and Luke Bracey-t -, hogy fáradjanak be a nézőtérre és személyesen üdvözöljék a közönséget – írja a deadline.com. A portál szerint más filmfesztiváloktól eltérően Velencében az ilyen hosszas ováció igen szokatlan gesztusnak számít. A filmet a sajtóban is szinte kizárólag méltató kritikákkal illették. A Variety szerzője is csupa jót ír, és megjegyzi, szerinte Gibson filmkészítőként a Hacksaw Ridge-zsel gyakorol bűnbánatot. A The Guardian kritikusa szerint Gibson mindig is a zseniális erőszakábrázolásáról volt híres, a Hacksaw Ridge-ben pedig talán a filmtörténet eddigi legbrutálisabb háborús jelenetei láthatók.

andrew-garfield-hacksaw-ridge-1

 

Gibson, aki rendezőként utoljára 2006-ban az Apocalypto című filmet jegyezte, ezúttal egy második világháborús hősről, a vallási okokból a fegyveres szolgálatot elutasító Desmond Doss helytállásáról forgatott filmet. A háborús dráma főszerepét a korábban Pókembert játszó Andrew Garfieldre bízta. Gibson a produkció velencei sajtótájékoztatóján Garfield pókemberes szerepére utalva Doss keresztény hite táplálta hősiességét össze is vetette egy képregényhősével: “Desmond egy nálánál nagyobb hatalomnak tulajdonította tetteit. Egy igazi szuperhős és egy képregényhős között pedig az a különbség, hogy az igazi szuperhősök nem viselnek Spandexet” – idézte a rendezőt vasárnapi cikkében a The Guardian.

A 2006-ban elhunyt Doss Hetedik napi adventista volt, aki nem volt hajlandó fegyvert venni a kezébe, de felcserként olyan rendkívüli bátorságról tett tanúbizonyságot az okinavai csatában, amiért elsőként a lelkiismereti okból nem harcolók közül Becsület Érdeméremmel, a legmagasabb rangú amerikai háborús kitüntetéssel jutalmazták helytállását. Gibson hangsúlyozta, hogy rendezőként főként Doss mély vallásos hite foglalkoztatta, amit nagyon inspirálónak talált. “Bátor és erős meggyőződésű ember volt. Ha valaki csupán a hitével felvértezve indul a csatába, ahogy a japánok nevezték, az ‘acélesőbe’ – a tüzérségi tűzbe és véres küzdelembe -, valóban erős hite kell legyen” – fogalmazott.  

Az okinavai csata a Rjúkjú-szigetek egyikén, Okinaván zajlott le a második világháború végén. A legnagyobb partraszálló hadművelet volt a csendes-óceáni hadszíntéren, amelyben a japánok és az amerikai csapatok is hatalmas veszteségeket szenvedtek. Doss több mint hetven ember életét mentette meg. A rendező, aki A rettenthetetlen és az Apocalypto című filmjeiben is bemutatta, hogy mestere a csatajelenetek ábrázolásának, a Hacksaw Ridge forgatásának technikai szempontjairól elmondta: nézete szerint az a fontos hogy a néző végig tisztában legyen a stratégiával, és követni tudja a történéseket, mert különben elfordul a figyelme. Hiába kaotikus a csata látványa, pontosan azokat a részleteket kell megmutatni, amit a nézőnek látnia kell a jelenetből.

Gibson 2006 utáni pályafutása buktatóira emlékezve elismerte, hogy “nagy visszalépésre” kényszerült. Az Apocalypto leforgatása után a színész-rendező ittas állapotban antiszemita szavakkal illetett egy rendőrt, majd a 2010-ben akkori élettársával, Oksana Grigorievával való veszekedéséről nyilvánosságra került felvétel is tovább rontotta megítélését. A Velencei Filmfesztivál szeptember 10-én zárja kapuit.

 

Vezető fotó: newsoftheday.com