A történelemkönyvek lapjain Görögország mindig is kivételes helyet foglalt el, mely gazdag és sokszínű kultúrájával, mélyen gyökerező mitológiájával és jelentős történelmi eseményeivel vonzotta az érdeklődőket világszerte. Az „Ancient GREECE – Athén és Spárta” kiállítás egyedülálló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy elmerüljenek az ókori Hellász varázslatos világában.

A kiállítás a National Museum of History, Greece (Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, Ελλάδα) támogatásával jött létre, igazolván azt, hogy a tárlat valóban azokat a tényeket és történelmi momentumokat mutatja meg, amelyek hűen tükrözik ezeknek a titokzatos városállamoknak egykori tündöklését. A tárlat szobrokon, kiállítási tárgyakon, páncélzatokon, fegyvereken, korabeli hangszereken, korhűen kialakított lakóhelyeken, és megannyi egyéb számunkra ismeretlen installáción keresztül varázsolja elénk az ókori görögök történelmének részleteit. A görög hősök az emberi kitartás, bátorság és hűség példaképei voltak. Akhilleusz, Odüsszeusz és Héraklész hőstettei máig ható inspirációt jelenthetnek mindannyiunk számára, mint ahogyan nagy hatással voltak a nézettségi rekordokat döntögető 300 c. film alkotóira is, akik a méltán híres spártai harcosok nagyságára építve készítettek el egy azóta is mindenki számára ikonikusként emlegetett filmet. A kiállítás megmutatja, hogyan formálták ezek a hősök és legendák az ókori görög társadalom értékrendjét és identitását; kulturális, történelmi, filozófiai és harci örökségéhez kapcsolódó régészeti leletek, műalkotások, tárgyak és kiállítások kiterjedt gyűjteménye is megcsodálható lesz.

Lenyűgöző szobrokon keresztül kerülnek testközelbe az amazonok, Atlasz, Herkules, Akhilleusz, Leonidász, Minótaurosz, Nagy Sándor, Zeusz isten, valamint Athéné istennő, és olyan hatalmas építményekkel is találkozhatunk, mint a trójai faló vagy akár egy olyan hadihajó, amellyel Athén meghódította az egész Földközi-tengert! Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek egészen idáig csak ködös információk voltak a fejünkben. Hogyan született meg a demokrácia? Hogyan kezdődött a trójai háború? Hogyan nézett ki a trójai faló? Miért voltak a spártaiak olyan legyőzhetetlen harcosok? Hogyan kezelte a mindenható Zeusz az isteneket és az embereket? Hány évig tartott a Parthenon felépítése? Miért tartották Delphit az ókori világ középpontjának? Bele tudsz majd nézni a Medúza szemébe? Görögország valaha volt legnagyobb produkciója 2023. október 20-án kezdi meg európai turnéját Budapesten. Az utazó tárlat Magyarországon idén ősszel az Etele Plazaban lesz látható mindössze 3 hónapig, hogy az általános és középiskolai tananyaghoz kapcsolódva segítse a görög témakör feldolgozását és az érettségihez való felkészülést. A Concert Europe a Sharity Zrt.-vel közös pályázati felhívást tett közzé annak érdekében, hogy vidéki, rászorult gyermekek is ellátogathassanak a kiállításra (30 belépő és 100.000 Ft utazási költségtérítés).

A pályázaton való részvétel, annak lebonyolítása a Sharity digitális platformján történik a hétfői naptól. Jelentkezni a szervezeteknek az [email protected] email címen vagy a https://app.sharity.hu/gorogok/ oldalon lehet.