A rock&roll spirituális élmény, nem mindegy milyen közel vagyunk a médiumokhoz. Hallgathatjuk lemezen, nézhetjük mozifilmen is akár, de akkor tudjuk legjobban kapcsolatba kerülni a rock szellemével, ha egy légtérben vagyunk vele, azaz ott vagyunk a koncerten. Volt, akinek az utóbbi is összejött, ott volt a Led Zeppelin Houses of the Holy 1973-as turnéjának állomásán, a New York-i Madison Square Gardenben, ahol a Zeppelin három koncertje (július 27-29.) maga volt a megtervezett káosz, az ősrobbanás és a teremtés is. És ezt mutatta fel a The Song Remains The Same, minden idők egyik legjobb koncertlemeze.

PZL – 061.hu

Az anyag csak három év múlva, 1976. szeptember 28-án jelent meg a Swan Song kiadásában. Az igazi szeánszokat azonban minden egyéb eszközzel is dokumentálni kell, így mutatták be még ugyanebben az évben, október 21-én a New York-i Cinema I-ben a koncertfilmet, amit néhány év múlva a magyar mozik is vetítettek. 50 éve alakult a Led Zeppelin, amit egy remaster sorozattal ünnepelhetnek a rajongók, ennek része a The Song Remains The Same műbőr hatású illesztett kiadása is. Az albumon vannak rendesen tévesztések (Page sérült kézzel játszott), de azok is olyanok, mint amikor a katedrális építők hibákat rejtettek el a templomokban, mert tökéletes csak Isten lehet. A Led Zeppelin kisebb hibáitól csak izgalmasabbnak hat az ősrobbanással felérő szenvedélyes játék, és a végeredmény messze túllép önmagán.

Olyan, mintha magát a rock&rollt nem 1954-ben, hanem közel húsz év múlva, 1973-ban teremtették volna meg, de legalább is ott született újjá mindenki füle hallatára. A Led Zeppelin elsősorban koncertzenekarnak tartotta magát, a sorlemezeket szükséges rossznak gondolták, épp ezért van jelentősége ennek a sorlemez értékű, hivatalos élő albumnak… Érezzük, hogy izzik a levegő, és úgy robban szét a nézőtér, ahogy az első albumuk borítóján megsemmisül a Hindenburg léghajó. A lemezt hallgatva 45 év után is szinte interakcióba kerülünk az egykori New York-i közönséggel és magával a zenekarral. Kifogástalan a setlist, ahogy a zenekar első öt albuma is, amelyből a műsor összeállt. A Rock And Rolltól a Whole Lotta Love-ig tart az energiaátvitel és az elektromágneses kölcsönhatás, a földelést pedig a közönség biztosította.

Led Zeppelin
The Song Remains The Same
Warner
5+4 szám