Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A funtineli boszorkány című Wass Albert regényből készült színdarabot február 13-án mutatta be az Újszínház. A reális elemeket tartalmazó, romantikus színpadi játéknak a boszorkányos, misztikus péntek 13 nagy sikert hozott.

M.F.- Nullahategy

A pénteki előadást nagy érdeklődés övezte, amelynek rendezője a Kossuth-díjas Kerényi Imre, koreográfusa pedig Román Sándor volt.  A három kötetes funtineli boszorkányt Wass Albert egyik legsikeresebb regényeként tartják számon, amelyet 1959-ben amerikai emigrációja alatt írt. A mű nem tartozik a könnyű olvasmányok közé. Az életet nehéznek, a sorsot irányíthatatlannak festi le. A természet tiszteletére int, amelyen keresztül az ember tehetetlenségére hívja fel a figyelmet a felsőbb erőkkel szemben.

Az író szerint a sors nem válogat, igazságtalanul osztja a javakat és kínokat. Az utóbbiból nem kevés jut a tisztalelkű, havasi leánynak, Nuca-nak, aki fokozatosan döbben rá, hogy emberfeletti képességgel bír. A szemekben látja a múltat, a jelent és a jövőt, így nem marad rejtve előtte az emberi gyarlóság, ha még ez nem volna elég, átok sújtja, miszerint mindenki életét veszti, ki megkívánja vagy vele hál. Nuca-t, a funtineli boszorkányt Nemes Wanda alakította. A fiatal, tehetséges színésznő hiteles játékának köszönhetően jól láthatóvá vált a karakter jellemfejlődése. Nemes Wanda a tragédia lépcsőfokait becsülettel végigjárva, fáradhatatlanul vitte hátán a darabot.

A történet néhol vontatott volt, a jelenetek olykor lassan indultak, de egy-egy remek színészi momentum emlékezetessé tette az estét. Nagy Zoltán kiemelkedő teljesítménye sok örömet okozott a nézőknek. Zamatos mondatai mögül mély élettapasztalat érződött ki, amelyből ugyanakkor a humor és a könnyedség sem hiányzott.

A Wass Albert által megálmodott kegyetlen, mégis varázslatos világot a darab közelebb hozta a nézőkhöz. Minél inkább kirajzolódott a szereplők egyéni története és egyre teljesebb lett a kép, annál jobban érezhető lett a mű aktualitása, amely olykor nyomasztó módon hatott a közönségre. A gondterheltség érzetét jókor törték meg az apróbb poénok, amely pontokon a nézők is fellélegeztek, bizonyítva azt nevetésükkel.

2f81309af7d38084ff114f2d663b8d71

Aki könnyed esti szórakozásra vágyik, annak nem biztos, hogy az Újszínházban A funtineli boszorkány című darab lesz a legjobb választás. Aki viszont szeretne elmélyülni és elgondolkodni Wass Albert olykor szélsőséges, ámbár sok igazságot rejtő életfilozófiáján, annak nyugodt szívvel ajánlom a kiváló színészgárdából álló, tartalmas előadást.

A teljes szereposztást ITT olvashatod el.

A nagy érdeklődés miatt a következő előadás, amire jegyet tudsz váltani, az április 12. (Kattints IDE és vedd is meg gyorsan.)

Fotók: ujszinhaz.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •