Főzni jó, de a főzésről olvasni még jobb. De ha a dömpingszerűen egymás után megjelentetett szakácskönyvek között könnyen eltévedhet, aki nem figyel eléggé. Ha elegünk van a bóvli és korszerűtlen, semmi újra nem képes szakácskönyvekből, Sabrina Ghayour: Az ezeregy éjszaka ízei – Közel-keleti konyha mindenkinek című könyve vigaszt jelent majd. 

AYHAN GÖKHAN – 061.hu

Van itt most egy frissen megjelent szakácskönyv a közel-keleti konyha misztikus világába csábít el. A cím olvastán kifogást emelhetnénk, de minek, ennyi hatásvadász elem belefér, némi jóindulattal a kényes nyelvínyenc sem ütközik meg rajta. A Teheránban született, de jelenleg is Londonban élő Sabrina Ghayour vérbeli gasztroblogger és gasztrokritikus, cikkei jelentek meg például a The Guardianben, írt róla a The Independent, a Times és a Telegraph is. „Mára megismertem a trükköket, amelyekkel a perzsa és a közel-keleti receptek egy része leegyszerűsíthető, s így olyan stílusban tudok főzni, ami illik a mindennapjaimhoz. Semmi rendetlenség, semmi hűhó, csak egyszerű, finom ételek – így szeretek enni, így szeretek főzni, és ilyen ételeket osztok most meg veletek.” – írja a szerző.

És akkor a receptek. A perzsa gasztronómia nem került ki a török, arab konyha hatása alól, és ez a sok keveredés egyedülálló, izgalmas világot teremtett. Hogy mennyire érdekeset, azt néhány recept elolvasása után egyértelműen látjuk, a grillezett padlizsán sáfrányos joghurttal, petrezselyemmel és savanyú chilivel, gránátalmaleves húsgombóccal könnyedén felkelti az érdeklődést. Az, hogy némelyik recept kifejezetten egészséges, csak „hab a tortán.” A receptek olvastán jogos kérdésként merülhet fel, hogy rendben, mindez szép és jó, de nem esik-e nehezünkre a hozzávalók beszerzése, amik nélkül nem sokra megyünk egy közel-keleti szakácskönyvvel. Percig nincs okunk pánikba esni, a receptekhez ajánlott alapanyagokért vagy egzotikus hangzású fűszerekért nem szükséges a világ végére menni, igenis beszerezhetőek itthon.

A hat fejezetre tagolt könyv – falatkák, kenyerek, levesek és tazsinok, sültek, saláták, desszertek – egyszerűségre törekszik, nem kell tartanunk valami túlbonyolított leírástól, az érthetőség a könyv sajátja. A Közel-keleti konyha mindenkinek alcím itt most nem amolyan reklámfogás, szó szerint értendő. Van, aki rosszallását fejezi ki a képes  szakácskönyvekkel szemben, de Sabrina Ghayour könyvének nagyon jót tesz a sok nagyfelbontású, színes fotó. És még ezzel sincs vége. A receptek mellé személyes élményeket is kapunk, extraként, s a kettő együtt fokozhatja a közel-keleti kultúra és gasztronómia iránti kíváncsiságot, és kívánhatunk-e többet, mint hogy a gyomrunkon keresztül a szellemünkhöz érjen el a Teheránt és Londont átszelő út?

Kép: Scentbird

Sabrina Ghayour:
Az ezeregy éjszaka ízei – Közel-keleti konyha mindenkinek
Bookline Könyvek, 2018