A legtöbbször nem lehet mit kezdeni azzal a kérdéssel, hogy miről szól egy bizonyos mű… Ha viszont valaminek  leíró címe van, mint Žagar új nagylemezének (Woods, Spirits & Sorcery), akkor azonnal világos lesz, hogy itt bizony egy erdőről lesz szó, amelyben szellemek laknak, akik varázsolnak. Mit tesz egy zenész? Ugyanezt. Varázsol. Hogy minek nevezi azt, ami körülveszi, az más kérdés. Lehet erdő, városi dzsungel, elhagyott, szellemjárta hely.

PZL – 061.hu

Csak egy a lényeg. Megtalálni a jeleket, amiket a házfalakra, a fákra, a virágok sziromhálózatába írt a természet, az ember, vagy éppen azok a titokzatos szellemek, akik munkaköri leírásuk szerint teremtenek. A Zságer Balázs trióra fogyatkozott zenekara a meditatív rock & roll struktúrákból elhagyta a rock & rollt, a gitárt, és magát Liget Gyurit is, és egyben visszatalált a 2000-es évek elejének pszicho-aktív világához, a dalok alja az erdei avarréteg alatt a jungle, a drum and base, a deep house, és a nyers triphop, ezekre nőn rá az aljnövényzet, azaz olyan egzotikus hangszerek, mint a darbuka, ney, balafon, és mint egy membrán alakítja át az egészet organikus folyamatzenévé. Afféle dramatizált sound design kapunk, ami egy sosem volt hangjátékhoz készült.

A dologban maga az építés folyamata az érdekes, nem a refrén, a jól eltalált négy hang. Az építkezés öröme jelenti magát a zenét, az, hogy lépésről lépésre többet kapjunk, ahogy egyre több hangréteg veszi körbe az utazót, ahogy beljebb megy a saját maga teremtette erdőben. A You Gotta Change című kompozíció már-már zavarba ejtően slágeres, de bármilyen felvétel egy adott ponton értelmezhető popdalként is, ha éppen olyan fénytörésben látunk rá a kottákra. Meglepően sok a retró effekt, utazásunk során itt-ott elhaladunk a kilencvenes évek elektro effektparkja mellett, szóval, itt egyszerre van jelen a hatvanas évek, a nyolcvanas évek végi rave-robbanás, a kilencvenes éve pszichologizáló partikultúrája, a progresszív rock és a színházi atmoszférafestés, és a nyolcvanas évek közepi prog-rock, többek között a Marillion-féle törzsi festékkel összemázolt önarcképei. Fák, virágok, fény. 

Žagar
Woods, Spirits & Sorcery
Žagar Music
12 szám 72 perc