Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 485
 •  
  485
  Shares

A budapesti Belvárosi Plébániatemplom egy újabb, kihagyhatatlan látványossággal gazdagodott: tornyaiban kilátópont létesült. A Dunára, a budai hegyekre és a Klotild-palotákra nyíló panoráma megtekintéséhez az Erzsébet-hídhoz közelebb álló, 52 méter magas, Liszt Ferenc nevét viselő toronyba 3 személy befogadására alkalmas lifttel lehet feljutni, ahol timelapse videón is bemutatják a fővárosi kilátást.

061.HU

A másik torony ablakainak mélyedéseiben érintőképernyős monitorok találhatók, amelyek 7 nyelven adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról. A látogatók mindkét toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel.

A rendkívül rossz állapotú tornyok felújítása 2018 végén kezdődött, mindkét helyen több mint 20 tonnás acélszerkezeteket kellett beépíteni úgy, hogy a történeti falak művészeti értékei ne sérüljenek – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a 12. századi román falmaradványt restaurálták, megtisztították a belső falakat.

Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa elmondta, hogy a templom továbbra is elsősorban imaház marad, azonban meg akarják mutatni a nagyközönségnek az épület római korig visszanyúló  kultúrtörténeti értékeit. A főváros központjában álló templom rekonstrukciója során a felújították a bejárati előteret, a sekrestyét és a Mátyás oratóriumot (imaterem), 2019-2020-ban került sor a két barokk toronyra.

MIT LÁTUNK A TORNYOKBÓL?

A déli toronykilátóból a Kossuth Lajos utcát, a Szabad sajtó utat, a Duna folyamot, az Erzsébet-hidat, a Gellért hegyet, Szent Gellért püspök emlékművét, a Szabadság szobrot, a Citadellát, a Rudas fürdőt. A Liszt Ferenc toronyból az Alexandriai Szent Katalin templomot, a Várkert Bazárt, a Budai Várhegyet, a Mátyás templomot. Érdekes, hogy a téli és tavaszi időszakban a Lánchíd budai hídfője is kivehető. De látni még a Március 15. teret, a Petőfi teret és a Piarista épülettömböt is.

A két torony közötti átjárás második kilátószinten, egy kényelmes és biztonságos sétányon keresztül történik. Itt külön érdekesség, hogy megtekinthető a templom tetőszerkezetének míves ácsmunkája is. A templom és a kilátótorony minden szerdán 14 órától szakképzett tárlatvezető kíséretében is megtekinthető.

A sétán a vendégek megnézhetik többek között Szent Gellért ereklyéjét, a török-kori mihrábot, a 14. századi Trónoló Madonna freskót, a 2017-ben újra megnyitott altemplomot, valamint a toronykilátóból a budai oldal panorámáját.

A projekthez a támogatást Magyarország kormánya adta, 524 millió forint értékben. A kilátópontok hétköznapokon 10 és 17 óra között várják az érdeklődő látogatókat.

A harangok működése révén fellépő erős hanghatás miatt a Liszt Ferenc torony látogatását korlátozzák naponta 11:55 – 12:10 óra között, valamint pénteken 14:55 – 15:10 óra között.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 485
 •  
  485
  Shares