Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Április 6-tól indul útjára A Meseterasz az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) szervezésében. Az akció lényege, hogy az öt-hét perces kisfilmekben két független irodalmár-pedagógus-szülő (dr. Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József) beszélget-vitatkozik ismeretterjesztő jelleggel, mégis tömör szakszerűséggel. Műsoronként egy-egy frissen megjelent gyerekkönyvről és gyakran egy újraolvasott, újra „felfedezendő” régebbi műről esik szó – összehasonlító módon. 

061.HU

A műsor célja a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése. A sorozatban antológiák, prózakötetek, lírakötetek, újra kiadott művek is helyet kapnak. 

A Meseterasz beszélgetéseinek, vitáinak alapja a riporterek olvasottsága, gyermekirodalmi szakismerete és évtizedes tapasztalataik, ezen kívül pedagógiai gyakorlatuk a kisiskolától az egyetemi katedráig. Nem utolsósorban pedig szülői szempontjaik is fontos szerepet kapnak az adásokban, melyekben gyerekek is beszámolnak olvasmányélményükről.

A szerkesztők (IGYIC-PIÜ) minél szélesebb körben merítenek a különböző kiadók legfrissebb kínálatából, hiszen a cél a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése. A Meseterasz hozzájárul a szakma (óvónőképzés, tanítóképzés, könyvtárosi képzés, stb.) tájékoztatásához, a magyarországi gyerekkönyvpiac jelenségeinek ismeretéhez.

A szakmai minőséget védő, a szelekciós szempontok megismertetését szolgáló beszélgetések a közoktatás és az alternatív intézmények pedagógusait és a családokat (szülőket, nagyszülőket) segítik hozzá a különböző olvasási stratégiák megismeréséhez és kipróbálásához.

Az online diskurzus gyakorlati szempontokkal támogatja a tájékozódást a gyerekkönyvek soktényezős piacán. Például ötleteket nyújt az óvónőknek a délutáni olvasmányok, a tanítóknak a kötelező és ajánlott olvasmányok, a nagyszülőknek, rokonoknak pedig az ajándékkönyvek kiválasztásában. A személyes és szakmai beszélgetéseket esztétikailag is színvonalas megoldások erősítik az animációs betétekkel és a vágóképekkel. Az adott könyvet megcélzó korosztály véleménye is mindig megjelenik gyerekekkel készült interjúk formájában a rövid epizódokban.

Az első négy adás szinte minden korosztályt megszólít: a kamaszok a rendszerváltásról, az óvodások a gyászról, a kisiskolások a barátságról ismerhetnek meg friss kiadványokat. Valamint a tavalyi HUBBY-díjas, Keresztesi József által írt verses meseregényről, a Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyvről is láthatnak kisfilmet az érdeklődők.

YOUTUBE /Meseterasz

https://www.youtube.com/channel/UChVHFyvfZI56-ESTyaE1tCw


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •