Mintegy negyven érzéki, rejtélyes és szégyentelen “Meztelen Mona Lisát” – Leonardo da Vinci 16. században született híres festményének “őseit és utódait” – állítják ki egy rendkívüli kiállításon a francia kulturális örökség gyöngyszemének számító Chantilly-kastélyban.

061.hu

A Leonardo halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás június 1-től október 6-ig tart nyitva a Párizstól északra fekvő Chantilly-birtokon, amely magában foglalja a híres 19. századi műgyűjtő, Aumale hercege kastélyát is. A kiállítást megelőzőn modern tudományos vizsgálatokat végeztek a chantilly-i Condé Múzeumban őrzött Meztelen Madonnán – mondta el Mathieu Deldicque kurátor. “A kiállításon szerepel valamennyi Meztelen Mona Lisa és az “utódok”, azaz mintegy negyven műalkotás, amelyek közül hatot Leonardo da Vinci tanítványainak tulajdonítanak. A képeket több ország köz- és magángyűjteményeiből hozzák el, hogy “össze lehessen hasonlítani őket”.

A fénymikroszkópos, ibolyántúli fénnyel és infravörös reflektográfiával végzett kutatások eredményét márciusban tették közzé: a Chantilly kastély Meztelen Mona Lisája, amelyet 1862-ben vásárolt meg Aumale hercege, Orléans-i Henrik, Lajos-Fülöp király fia akkor valóságos vagyonnak számító 7000 frankért, és amelynek az eredete hosszú ideje vita tárgya volt, “valóban a mester műhelyében készült, annak lehetséges közreműködésével”.

A faszénnel és ólomfehérrel keménypapírra készített rajz férfias arcú, antik frizurás fiatal nőt ábrázol meztelen mellekkel, mosolya és a testtartása a Louvre múzeum híres Mona Lisájára emlékeztet. A mű egy festményhez készített, azzal azonos méretű vázlat, amellyel a kép beállítását másolták, erről tanúskodnak a keménypapíron található lyukak is. A rajz minősége, a balkezes rajzolási technika jelei valamint a Leonardóra jellemző sfumato technika mind arra utalnak, hogy feltehetően a toszkán mester is dolgozott rajta.

A kiállításon össze lehet majd hasonlítani a képet Mona Lisa képmásával, annak sajátos kéztartásával, amely ezt a sokkal erotikusabb képet ihlette. A rajzzal együtt állítják ki azokat a képeket is, amelyeket feltehetően ennek a vázlatnak a segítségével készítettek, közöttük a szentpétervári Ermitázsban és a Leonardo da Vinci szülőfalujában lévő Museo Idealéban őrzött alkotásokat. Francois Clouet Hölgyek fürdőben (a washingtoni National Gallery of Art tulajdona) és a Louvre-ban őrzött Fürdőző nők című festményei, valamint számos későbbi, többségében francia műalkotás – közöttük egy ismeretlen francia festőnek a genfi Történelmi és Művészeti Múzemban őrzött Sabina Poppea című képe – mutat hasonlóságot a chantilly-i Meztelen Mona Lisájával.

Leonardo da Vinci “a 15. századi újplatonizmusból merített e meztelen, időtlen és érzéki kurtizánok megfestésekor”, amelynek az egyik úttörője Sandro Botticelli volt Simonetta Vespuccijával, amelyet szintén kiállítanak – monda Deldicque. A látogatók megtekinthetik Aumale hercegének és hercegnőjének magánlakosztályait, ezek a júliusi monarchia idejéből fennmaradt egyetlen lakosztályok.

Az 1519. május 2-án a franciaországi Amboise-ban elhunyt Leonardóról ötszáz kulturális esemény emlékezik meg. A kiállítások sora csütörtökön kezdődött a római elnöki palota kiállítótermeiben nyílt Leonardo Da Vinci – A tudomány megelőzte a tudományt című tárlattal, amely június 30-ig látható. A torinói királyi palotában április 15-én nyílik a Leonardo Da Vinci – A jövőt megrajzolni című kiállítás, és ezzel egy időben a velencei Akadémia képtárában a Leonardo Da Vinci – Az ember a világ modellje című kiállítás.
    Az egy éven át tartó programsorozat eseményei megtalálhatók a leonardocinquecento.it honlapon.

Matteo Salvini, az olasz kormány erős embere a Mona Lisa visszakövetelésével viccelődött szerdán egy római sajtótájékoztatón, amelyen a Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából tartandó rendezvényeket ismertették. A jobboldali Liga párthoz tartozó miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter egy ponton bejelentette, a francia nagykövettel éppen azon dolgoznak, hogy a párizsi Louvre-ból kerüljön vissza Olaszországba a reneszánsz mester világhírű alkotása. “Kényelmesebb lenne mindenki számára, aki közelről meg akarja nézni a híres festményt” – mondta. Hozzátette azonban, hogy csak viccelt. Olaszország és Franciaország viszonyát jelenleg több vitás kérdés is terheli, egyebek között a Leonardo Da Vinci-jubileum alkalmából kölcsönadandó műalkotások ügye. Párizs február elején hazarendelte nagykövetét egyes olasz vezetők szélsőséges franciaellenes kijelentései miatt.

Fotó: France24