Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A gitár öltöztet, különösen akkor, ha jól eltalálsz egy riffet, vagy ha meztelen vagy. A Biffy Clyro Ellipsis című új lemezén nemcsak Simon Neil és tettestársai meztelenek, hanem a lecsupaszított dalok is. Itt van néhány jól eltalált riff, amiket nem is lett volna értelme különösebben felöltöztetni, mert a rockot nemcsak hallani kell, hanem érezni is, akár a bőrön keresztül is.

PZL – 061.hu

Míg a rock and rollt pincehelyiségekre és tánctermekre tervezték, addig a rockot stadionokra. A stadion-rock titulusnak kb. egyetlen feltétele van: a zenekar töltse meg a lelátókat. Mivel a Biffy Clyróval kapcsolatban a poszt-grunge és a prog-rock új hullámának mértani metszéspontja sem lehet megfelelő igazodási pont, így maradnak a slágerek, melyeket mintegy melléktermékként a trió rendre előállít. Ott volt például a nagy áttörést meghozó Puzzle című albumuk, olyan „hatalmas dalokkal”, mint a Living Is a Problem Because Everything Dies, a Who’s Got a Match?, vagy a Semi-Mental

biffy

Már tíz éve tudjuk: ha van zenekar, amelyik érzi az atmoszférát, az a skóciai Kilmarnockból indult Biffy Clyro. Azóta is vetésforgóban hozzák a rockdiszkó-kedvenc slágereket és a túlságosan érzelmes dalokat, a recept nem sokat változott, viszont talán a hangszerelésben némileg lazábban lettek a fiúk. Ezúttal úgy csempészték be Kanye West, Kendrick Lamar groove-jait, ahogy a rockerek is lazán legurítják a narancs ízű alkoholmentes söröket. Az Ellipsis egyértelműen legjobb dala az Animal Style, ami olyan egyszerű, mint egy faék, viszont úgy eltalálták, mint egy határozott, precíz kalapácsütést.

Már csak ezért is nehezen érti meg az ember, hogy az album felén miért teng túl a balladisztikus, countrys évődés. Flammable és az One A Bang is bika számok, vastag, zsíros riffekkel, ezért érthetetlen, hogy miért kell utánuk egy country-dallal zavarba hozni a nyers húsra és meleg vérre vágyó rockereket. Mintha a fiúk nem tudták volna eldöntetni, hogy az amerikai vagy az európai piacra akarták volna ráküldeni az anyagot, sőt a Howl olyan, mintha a halálfejes uzsonnás táskát hordó hetedikes lányoknak készült volna, akik épp most akarják lecserélni a Monster High babájukat egy Simon Neilt ábrázoló színezőre.

Biffy Clyro
Ellipsis
Warner
11 szám 50 perc

Fotók: Biffy Clyro archiv


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •