Hosszú betegség után 2016. december 4-én elhunyt Dévényi Ádám, magyar dalszerző-előadó, akit sokan az egyik legnagyobb magyar dalszövegírónak tartanak. 

Recorder / 061.hu

Dévényi Ádám 1957-ben született,  a hetvenes évek elején az akkor szerveződő folkszíntéren tűnt fel, majd a Vízöntő, a Vasmalom és a Tabula zenekarokkal lépett színpadra. A Rolls Frakció egyik legfontosabb szövegírója lett, olyan számok fűződnek a nevéhez, mint az Adj helyet magad mellett, ami szinte népdalként él tovább. A Rolls számait átdolgozta a Bikini, így még ismertebbek lettek lírai dalszövegei. Talán az Adj helyet magad melletten kívül a legismertebb a Közeli helyeken című slágere.  

Dévényi szintén Trunkossal az Átmeneti Kabát nevű formációval is zenélt, majd ők ketten Postássy Julival kiegészülve 1986-ban egy nagylemezt is kiadtak a két világháború közti depressziós szerelmes sanzonok feldolgozásaiból Nincs kegyelem címmel. Ennek a lemeznek a hatása máig érződik, talán a legfőbb inspirációs forrása volt a Budapest Bár projektnek. Első saját dalos lemeze csak 1990-ben jelent meg “Adj helyet” címmel, kazettán, ezen összegyűjtötte legsikerültebb addigi szerzeményeit – a magyar poptörténet egyik legjobb alkotása.

Az 1994-es következő album, a Mindennapi éjek szintén remek kiadvány, amit számos félhivatalos kazetta, cd (Szabadság miatt zárva, Abszint) követett.1997-ben egy Cserepes Károly-lemezen (Helyből távol) való közreműködés következett, Dévényi Tandori Dezső megzenésített verseit énekelte. Majd 2008-ban egy újabb jól sikerült, zenekarosabb, rockosabb anyag az Olyan jó jelent meg tőle, már Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát néven. 

Kép: Libraius