Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A lágy gitárhangzásból és változatos loopokból dalokat formáló Űrlénykirály, alias Balogh Borsa önálló bemutatkozó EP-jének egyik számához, a Glöm Aldrighoz készült el első videóklipje, amit most a Nullahategy.hu-n nézhettek meg először. A Gyík zenekarban játszó zenész, az Ottoverstein márka egyik tulajdonosa elmesélte, hogyan készült az EP, és a trollkodásoktól sem mentes klip.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A Gyíkzenekar oszlopos tagja vagy. Honnan jött a szólólemez ötlete?
Egyre több olyan zenei ötletem támadt, amik nem voltak beilleszthetőek az anyazenekarom keretei közé. Nem azért, mert rosszabbak vagy jobbak, hanem azért, mert mások. Ezek után úgy voltam vele, hogy ha már életre keltek, akkor ne maradjanak titokban. Mivel egyedül vagyok, itt tényleg 100%-os a zenei szabadság, amit nagyon bírok, ugyanakkor a zenekarban való zenélést egyáltalán nem pótolja, ezért kell nekem mindkettő.

Mégis mi ez a hangzásvilág? Mi az a looper?
Mint a legtöbb ember, én is Dub Fx-től láttam, hogy használja ezt a technikát, és teljesen elvarázsolt. Ami pedig elvarázsol, arra nagyon rá tudok kattanni. Ez így történt most is. A looper, élőben előállított hangokat – nálam gitár és beatbox – vesz fel és játszik le végtelenítve, nehéz elmagyarázni ezt pontosan, ezért kell meghallgatni. Magyarországon kevesen használják még, külföldön viszont már nagy kultúrája van, reméljük itthon is komolyabban beindul majd valami ezen a téren.

Nem gondolod, hogy a magyar fülnek hiányozni fog az ének?
Nem hiszem, mivel mind a négy számra jellemző az összetett szerkezet, és a könnyű, fülbemászó gitártéma. Ez egy instrumentális lemez, de a következő számoknál már valószínűleg kicsit más lesz a koncepció. Azokhoz vendégzenészeket, énekeseket képzeltem el, amolyan mini random trip körvonalazódik a szemeim előtt, meglátjuk mi lesz belőle.

Mi az a +1 a lemezen?
Mindenképpen szerettem volna remixet az egyik számhoz. Az mindig érdekes, hogy egy másik ember mit kezd ugyanezekkel a témákkal. Widosub barátomat kértem meg, hogy az egyik számhoz készítsen egyet, ő a Nincs gáz és fék sincs – et választotta, és szerintem eléggé király lett.

A most debütáló EP-hez máris készült egy videóklip, amit most, itt láthat először a nagyközönség. Hogy lett a főszereplője Flat Eric? 
A klipet készítő Fellegi Dénes barátomnak maradt meg a ’90-es évekből ez a plüss figurája. Gondoltuk, mókás lenne személyiséget adni a sárga szörnynek. A sztori szerint a lényt – aki amúgy a haverom – kidobta a barátnője, és én megpróbálom megvigasztalni. Mármint sörrel. Szóval egy szakításról szól, és mivel ezt a témát a világon még senki sem dolgozta fel zeneileg, úgy gondoltam épp itt az ideje. A forgatás nagy része teljesen random történt, a képeket a pillanat, a sportfröccs és a trollkodás szülte. Így tűnik fel egy nyugdíjas turistabusz vagy épp az M1 élő bejelentkezése. A Glöm Aldrig címet is az élet, pontosabban egy szakítás szülte, ami annyit jelent svédül, hogy “sosem felejtem…”, de az eset szereplőinek kilétét fedje örök homály.

 

 

A négy plusz egy számot tartalmazó EP:

Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •