László Gábor és munkatársunk, László Petra hiánypótló dokumentumfilmje, a “Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk…” is bekerült a Magyar Mozgókép Fesztivál programjába, amely június 9. és 12. között a legújabb magyar filmek premierjével, szabadtéri vetítésekkel, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket. A doku az 1100 éves német-magyar közös együttélésnek a bemutatására vállalkozik 52 percben. A PestiSrácok gyártásában készült filmet a Lakiteleki Filmszemlén második hellyel díjazták.

061.hu

“Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk…” – hangzott el a közismert mondat egy Németországba kitelepített magyarországi sváb szájából. És valóban: a német-magyar együttélés már több mint 1100 évre nyúlik vissza, és olyan, mint egy jó házasság. Vannak benne csodálatos pillanatok és olyanok is, amiket az ember inkább feledni szeretne. A film ennek az 1100 éves német-magyar közös együttélésnek a bemutatására vállalkozik 52 percben.

A filmet június 11-én 22.30-kor vetítik Veszprémben a fesztivál keretében.

A film szerkesztőjével, László Petrával korábban készített interjúnkból kiderül, a filmben a német-magyar együttélés sarkalatos pontjaira koncentráltak.

“Nem akartunk idealizált képet festeni, a közös történelmünket a filmben is inkább egy házassághoz hasonlítjuk, ami működik, vannak benne szép emlékek és olyanok is, amit az ember igyekszik elfelejteni. De azért mégiscsak működik. Azt hangsúlyozzuk, hogy akármilyen is a német-magyar viszony (manapság talán nem éppen a legjobb), a magyarok mégiscsak a “német vonalat” választották az európai betagozódás során, István király német papok és lovagok segítségével szilárdította meg a hatalmát. Az is fontos, hogy épp a német irányultság miatt fordultunk a nyugati kereszténység felé és nem a bizánci utat választottuk”

-fogalmazott László Petra. A teljes interjút ITT olvashatja.

Alkotók
Rendező: László Gábor
Producer: Huth Gergely
Író: László Gábor
Operatőr: László Gábor
Zeneszerző: Rossa Levente Bors
Hang: Heidrich Roland
Vágó: László Gábor

Szereplők
Bleser Kornél, Hernády Zsolt, Holczinger Szandra