Korhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566), valamint a vár 1566-ban elesett hős védőiről szeptember első hétvégéjén Szigetváron, a Zrínyi-napokon.

MTI

A leghősiesebb város címet viselő Szigetváron a péntektől vasárnapig tartó esemény több mint félszáz programot kínál, amelyek között ostromjáték éppúgy lesz, mint zenés, táncos rendezvény, kézműves vásár vagy lakoma – olvasható az önkormányzat honlapján. A várban az érdeklődők megismerkedhetnek a végvári katonák életével, láthatják hagyományőrzők bemutatóit, ostromjátékait, a Zrínyi téren művészeti csoportok szórakoztatják a népdalok, a néptánc, a világzene és a fúvószene kedvelőit.

A Zrínyi-napokon rajtuk kívül koncertet ad a Csík zenekar, a Vágtázó Csodaszarvas, a Band of Streets, a Neofolk, a Vivat Bacchus, és előadják a Zrínyi 1566 rockmusicalt is. Az rendezvénysorozatot vasárnap este kilenc órakor tűzijáték zárja. A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, 1833 óta megrendezett hagyományos emlékünnepsége. Gondolata Kölcsey Ferenctől ered, aki 1826-ban a mohácsi csata 300. évfordulóján javasolta a nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szigetvár védőiről.

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek.
A várkapitány és katonáinak hősiessége előtt tisztelegve már az 1850-es években, a kirohanás évfordulóin díszkivilágítással látták el a városházát és a várat, s több napon át színielőadásokkal, dalünnepekkel, kulturális rendezvények sokaságával, tűzijátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

Az önkormányzat korábban azt közölte: az emlékünnepség és a várjátékok jelentőségüket tekintve már túlmutatnak a hagyományos fesztiválkereteken. Szigetvár nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően olyan kultúrák közötti fontos találkozási pont lett, amely az európai közösség szellemében, a barátság és megbékélés jegyében közelebb hozza egymáshoz az egyes nemzetek polgárait.