Somló Tamás a zenész, az énekes, a bohóc, az apa, a mentor – mindenki másképp emlékszik a tavaly elhunyt kiváló zenészre, az LGT és a korábbi Non-Stop együttes tagjára. Annyi bizonyos: a hazai könnyűzenei élet egyik legszimpatikusabb bohém figurája volt, akinek személyisége és hangja pótolhatatlan űrt hagyott a hazai könnyűzenei életben. Somló Tamás emlékére nagyszabású koncertet tartanak barátai, pályatársai és kollégái holnap, a Sziget Fesztivál mínusz 1. napján a Magic Mirror sátorban.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

A Somló Cirqsz elnevezésű este rendezője Novák Péter, műsorvezető pedig Tilla lesz. A zenész dalaival láthatjuk és hallhatjuk majd a színpadon többek között Tóth Verát és Tóth Gabit, Geszti Pétert, Charlie-t, az Animal Cannibalst, az Ivan and the Parazol énekesét, Vitáris Ivánt, Gerendás Pétert és Frenreisz Károlyt is. A koncert zenei alapját a Modern Art Orchestra biztosítja. A emlékezetesnek ígérkező bulit Somló Tamás ikerfiai, Dani és Pali szervezték, hozzátéve, hogy a szigetes koncert még csak a kezdet, hiszen novemberben egy még nagyobb szabású rendezvényre várják édesapjuk rajongóit és tisztelőit, amelyen az LGT tagjai is részt vesznek majd.

LGT (Fotó: Fortepan)

Somló Tamás Budapesten, a Práter utcai általános iskola zenei tagozata után az Állami Artistaképzőben folytatta a tanulmányait, ahol a szakmai tárgyak mellett klarinéton és a szaxofonon is megtanult játszani. Imádta a zenét, bár később sokszor emlegette, hogy jobb lett volna, ha zongorázni, vagy gitározni tanul. Az artistaképző évei alatt ismerkedett meg Horváth Charlie-val, akivel élete végéig a legjobb barátok voltak. Tizennégy éves korában alapították első zenekarukat barátaival, Flamm Ferenccel, Bíró Gáborral és Szabó Jánossal, ez lett a későbbi Atlasz együttes. Emellett játszott a Futuráma és a Luxor nevű formációkban, majd a Kex zenekar következett.

Somló Tamás, Karácsony János, Presser Gábor és Solti János, az LGT együttes tagjai 2007-ben. (MTI Fotó: Soós Lajos)

A Non-Stop együttes már az utolsó állomás volt a nagy kiugrást jelentő LGT előtt, ahová Presser Gábor Frenreisz Károly távozása után hívta meg Somlót. Az LGT munkásságát bemutatni, méltatni talán nem is szükséges, dalaik mára klasszikusok, mindenki jól ismeri, nap mint nap hallgatja őket. Somló Tamás egyéni, lenyűgöző hangja és szerzeményei örökre ott vannak a fülekben az Álomarcú lánytól az Ülök a járdánon át egészen a Primadonnáig”, vagy az Annyi mindent nem szerettem még című dalig. Az LGT leállását követően Dániában muzsikált, kiadott több szólólemezt is, és aktív résztvevője volt a hazai zenei életnek, nagyon sok fiatalabb zenésszel dolgozott együtt, közreműködött dalokban. Betegségét türelemmel viselte, de 2016. júliusában szervezete feladta a harcot.

A holnapi koncerten barátai és legnagyobb tisztelői egyaránt színpadra lépnek. Lesznek olyanok, akikkel dolgozott együtt, de olyanok is akikkel már nem jöhetett össze a koprodukció. Frenreisz Károllyal világraszóló barátok voltak. Rendszeresen „összejártunk” Charlie-val, Demjén Rózsival és Somló Tomival. Nagyon sok közös fotónk és emlékünk van bulikról, utazásokról, nyaralásokról. Nagyon nehéz volt egyeztetni a sok fellépés és elfoglaltság miatt, de azért mindig összejöttek a közös programok. Nagyon fontosak voltak ezek az együtt töltött órák és napok mindannyiunk számára.” – mesélte Frenreisz Károly, aki a koncertre készülve azt is hozzátette, nem indul borús hangulatban holnap a Hajógyári szigetre. „Nem szomorúan, hanem jó emlékekkel telve állok majd a színpadon augusztus 9-én este. Azt gondolom, hogy ha valaki meghal, akkor az itt maradóknak nem szomorkodni, hanem emlékezni kell. Felidézni és megtartani a jó emlékeket, azokat a jó pillanatokat, amit együtt töltöttek. Somló Tamás esetében csak ilyenek vannak. Ő mindig nagyon pozitív figura volt, úgyhogy nem lesz nehéz egy vidám, végtelenül laza és szórakoztató Tomit megidézni a koncerten.”

Frenreisz Károly (Fotó: MTVA)

A Somló Cirqusz koncertről nem hiányzik majd Geszti Péter sem, aki a Rapülők több dalába is örömmel hívta énekelni Somlót, aki Gesztiék koncertjein is rendszeresen részt vett. „Hihetetlen szeretet van az emberben, ha a Somló Tomira gondol. Semmiképp sem a gyászról szól a holnapi koncert, talán inkább arról, hogy a zene segítségével kifejezzük és kimutassuk, mennyire hiányzik nekünk„ – mondta Geszti Péter. – „ Somló egyszer azt mondta, hogy a nevetés karban tartja a lelket és ő egész életében arra törekedett, hogy ez így legyen. Talán ezért is maradt örökre igazi bohém, felnőtt fejjel is egy nagy művészgyerek. De épp ezért is volt jó vele találkozni, hiszen visszaadta a hitet az embernek, hogy a zene mégiscsak csodákra képes és szabaddá tesz.” Geszti Péter hozzátetette: „Sosem akart mást, mint zenélni, jól érezni magát és szórakoztatni az embereket. Azt akarta, hogy legyenek körülötte emberek, akik szeretik és akiket ő is szerethet. Szerintem ha valaki zenei színpadra áll, az mind erre vágyik és Tominak mindez sikerült.  A szabadság, a lazaság nála sosem vált modorossá, mindig önazonos tudott maradni, mert mindig őszinte volt a színpadon és a magánéletben egyaránt.”

Geszti Péter (Fotó: Geszti Péter Official)

A Rapülők és Somló Nem adom fel című slágeréhez hasonlóan a 90-es évek egyik nagy slágere volt a Péntek című dal, amelyet az Animal Cannibals  Somló refrénjével vitt sikerre. „1995-ben találkoztunk először személyesen. Óriási élmény volt! Közvetlen és laza.” – meséli Ricsipí, az Animal Cannibals rappere. – „Nagy LGT kedvelők voltunk és nagyon tiszteltük a munkásságát. Éreztük, hogy ő is szimpatizál velünk. Onnantól kezdve bármikor összefutottunk, mindig megígértük egymásnak, hogy egyszer csinálunk egy közös dalt. Nagyon jó humorú, a világra nyitott és megbízható figurának ismertük meg. A közös fellépéseken és a stúdiózások alkalmával is vérprofin viselkedett, így nagyon jó volt vele dolgozni. 2014-ben, a 25 éves Animal Cannibals jubileumi koncertünkön álltunk egymás mellett a színpadon utoljára.”

Az eredetileg Somló Tamással készült Péntek című slágert a holnapi koncerten Tóth Verával adják elő a kannibálok. Vera korábban több koncerten is énekelt együtt Somló Tamással, azt mondja, nagyon fog neki hiányozni, hogy ezúttal nem öleli meg, mielőtt a színpadra lépnének. „A lelkem mélyén tudom, hogy ezen a koncerten, ahol összegyűlnek a barátai, rajongói, a családtagjai és a kollégái, akik az ő dalait éneklik egy kicsit Tomi is „ott lesz”. De azért körülnézve a színpadon és a backstageben mégis nagyon fog hiányozni. Korábban természetes volt, hogy ahol ott van Demjén Ferenc, Charlie vagy Frenreisz Károly, ott előbb-utóbb Somló Tamás is feltűnik”- mondta Tóth Vera – „Betölthetetlen űrt hagyott maga után, hiszen rendkívül meghatározó, nagyon karakteres és imádnivaló személyiség volt. A zenéje és a hangszíne pedig pótolhatatlan, hiszen olyan különleges hangon, természetességgel és lazán talán senki nem énekelt és nem énekel senki, azóta sem.” Tóth Vera Demjén Ferenc koncertjén találkozott először Somló Tamással. „Nagyon nyitott volt, mindig érdekelte őt a fiatal énekesek és zenészek produkciója, az újdonságok. Nagyon büszke vagyok mind a mai napig arra, hogy elfogadott, kedvelt engem és nagyra értékelte, amit csinálok. Nagyon szerettem a társaságát, hiszen nemcsak rendkívül szórakoztató, de nagyon törődő is volt, mindig mindenkire odafigyelt, neki az volt a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát körülötte. Nagyon hiányzik. Nemcsak a szakmai géniuszt, a zenei bálványt jelentette, de emberi példakép is volt.”

Tóth Vera (Fotó: femina.hu)

Somló Tamást mindig érdekelték a zenei újdonságok, mindig nyomon követte a fiatalok pályafutását. Már nagyon beteg volt, amikor lejött az A38-ra megnézni a Blahalousiana koncertjét. Hihetetlen laza volt, kedves és elbűvölő, hozott egy csokor virágot a zenekar énekesnőjének Barbinak. Én csak néző voltam azon az estén, de bemutatkoztunk egymásnak és sokat beszélgettünk. Sajnos nem lehetett folytatás, két hétre rá elment” – meséli Vitáris Iván, az Iván and The Parazol frontembere. – „Somló Tamás olyan laza és tiszta egyéniséget vitt fel a színpadra, annyira őszinte volt, hogy hitelesen hangzottak a szájából a legmélyebb dalszövegek, a legfontosabb gondolatok is.”

vezető kép: MTI