Különleges esttel ünnepli pályafutása kezdetének 25. évfordulóját Miklósa Erika csütörtökön az Erkel Színházban.

MTI

Az est első része az operáról szól majd koloratúr bravúráriákkal tűzdelve, a második részben azonban lesz dzsessz, musical és operett is – hangsúlyozta az énekesnő az eseményt bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy rövid anekdotákkal is fűszerezi majd a koncertet. Miklósa Erika elmondta azt is, hogy a jubileumi esttel búcsúzik névjegyévé vált nagy szerepétől, Az éj királynőjétől, amelyet kereken ötszázszor énekelt el, a régi bezárultával azonban egy új kapu is megnyílik: Verdi Traviatájának Violettája lehet új, hasonlóan emblematikus szerepe.

Nagyon meghatónak nevezte, hogy az intézmény, ahol pályája elindult, megünnepli a 25. évfordulót. Ez a két és fél évtized néha egy röpke pillanatnak tűnik, belegondolva ugyanakkor egy “nagyon sűrű, velős és mozgalmas, mélységekkel-magasságokkal teli 25 év volt” – fogalmazott. “Egy dolog volt mindig fontos számomra: sosem akartam elfelejteni, hogy magyar vagyok, és mennyire fontos nekem, hogy itthon is megnyilvánuljak mint énekesnő” – emelte ki. Miklósa Erika külföldi művészbarátait is Budapestre invitálta. Daniela Pini olasz énekesnő magyar kollégáját különös embernek, csodálatos énekesnek, csodálatos nőnek nevezte, és elmondta, hogy mély barátság fűzi őket össze.

Leonardo Ferrando uruguayi-olasz tenor, akivel Miklósa Erika könnyedebb, latin műsorszámot is énekel a Quartett Escualo kíséretével, a nemzetközi operaélet élő legendájaként méltatta az énekesnőt, akivel nagy öröm és megtiszteltetés együtt fellépni. Miklósa Erika hozzátette: sok kollégával ismerkedik meg az ember, de ritkán fordul elő, hogy szoros barátság alakul ki. “Mi nem hogy heti, néha napi kapcsolatban vagyunk” – hangoztatta.
Daniela Pini és Leonardo Ferrando mellett színpadra lép még Boncsér Gergely, Dolhai Attila és Horváth István is, közreműködik Szlama László (koboz), továbbá a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. Az  est karmestere Silló István. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója felidézte: Miklósa Erika pályájának felfutása olyan meredek volt, “hogy az ember csak pislogott”, ez pedig azt is jelenti, hogy gyakorlatilag mind a 25 évet a legmagasabb szinten kellett töltenie, ami óriási koncentrációt igényelt.

Ráadásul Miklósa Erika “nem fogta magát vissza”, a legnehezebb szerepeket énekelte, és bizonyságát adta annak, hogy vannak olyan énekművészek, akik hosszú ideig ugyanabban a hangmagasságban tudnak énekelni, mint pályájuk elején – fejtette ki. Ókovács Szilveszter szerint kevesek mögött áll ilyen énekesi pálya, amely ráadásul még nincs lezárva. Miklósa Erika először 1990-ben lépett színpadra a Magyar Állami Operaház történetének legfiatalabb szerződtetett művészeként. Két év múlva már élete első külföldi fellépését is abszolválta Brüsszelben, majd még ebben az évben Mannheimban megkapta Mozart Varázsfuvolájában Az éj királynője szerepét. Nemzetközi karrierje gyorsan ívelt felfelé, védjegye lett ez a figura, amellyel az összes jelentős színpadon fellépett Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig.

2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek, otthona mindemellett mindvégig Magyarország, így a budapesti Operaház és az Erkel Színház közönsége is láthatja, az idei évadban például a West Side Story Mariájaként énekelt egy sorozatot, márciusban a Hunyadi László Gara Máriájaként lép színpadra. Az Operaház nyári, szabadtéri bemutatójában a Traviata női főszerepében a hírhedt Violetta Valéryt alakítja – a nagyszabású produkciót június 24-én és 26-án láthatja a közönség a Margitszigeten.