Misztikus, mesebeli és színes univerzumba repülhet az, aki betér a belvárosi Virág Judit Galériába, ahol az 1900-as évek kezdetén alkotó Mokry Mészáros Dezső műveiből nyílt átfogó életmű kiállítás.

061.hu

Az autodidakta festőművész a Magyaróvári Gazdasági Akadémián végzett tanulmányai alatt ismerkedett meg a mikroszkopikus világgal, első rajzai ennek hatása alatt születtek. 1908-ban Nápolyba, majd Capri szigetére utazott, ahol megismerkedett a tőle képet is vásárló Maxim Gorkijjal. 1909-ben hazatért, a következő évben kiállított a Művészházban. 1911-ben barátai, elsősorban Gulácsy Lajos biztatására egy évre Párizsba költözött. 1913-ban hosszú körutazásra indult Tunisz, Egyiptom, Ceylon és India érintésével. Hazatérése után, 1916-ban abbahagyta a festést, s csak 1924-ben kezdte újra. Műveit általában a Spirituális Művészek Szövetségével állította ki. Festményeinek, kerámiáinak többsége a mikrokozmoszból, az archaikus, prehisztorikus múltból és a paraszti kultúra világából meríti motívumait. 

A 061.hu Kelen Anna művészettörténésszel fedezte fel Mokry munkásságát, miközben érdekes történeteket is hallottunk a művész utazásairól. 

A kiállítás június 24-ig tekinthető meg a belvárosi Virág Judit Galéria és Aukciósházban. 

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita