A 061.hu szerkesztőségének régóta nagy kedvence Barabás Lőrinc, aki kultikus, Random Szerda nevű improvizációs estjeivel az A38 állandó vendége volt, nemrég ismét ezen a helyszínen, a már megújult hajóteraszon mutatta be új lemezét. Az este nem csak azért volt izgalmas, mert az első részben a trombitás egy különleges hangú vendéggel, Urbányi Zóra énekesnővel lépett színpadra, hanem azért is, mert az újjáalakult kvartettel – Premecz Mátyás billentyűs, Ajtai Péter bőgős, Klausz Ádám dobos – nosztalgiázhattunk kicsit, visszatért az érzés – az instrumentális, fúziós zene születésének megismételhetetlen pillanatai által -, ami anno hétről hétre odavonzott bennünket a hajóra.

MM – 061.hu

Több mint tizenöt éve robbant be a köztudatba Barabás Lőrinc, aki 2005 és 2010 között a budapesti hiphop-jazz színtér, a kortárs zenei paletta jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatta fel Random Szerda estjein. Ez tekinthető elődjének a ma oly sikeres és népszerű Random Tripnek is. Ezek nem csak szimpla jammelések voltak, hanem improvizációs kalandozások, amelyek amellett, hogy pillanatok alatt beszippantották a hallgatót, lehetővé tették, hogy testközelből élhessék át, milyen az, amikor előttünk születik meg a zene. Percről percre formálódott a fúziós zenei mag, a zenészek pedig vállalták a kockázatot – nem biztos, hogy jó születik, az se baj, ha zsákutcába futnak. Ez a kísérletező sodrás volt tetten érhető a július 22-i lemezbemutató koncerten is. 

Az Open – amely elérhető a Youtube-on és a legnépszerűbb zenemegosztókon (Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer, iTunes) – hangzása és nyelve is új a Quartet előző két, sokak által szeretett lemezéhez (Beardance, Other Than Usual) képest. Kísérletezőbb, vadabb, a trombitás szerint ez az anyag „jazz, punk attitűddel”, és egyértelműen Miles Davis hetvenes évekbeli, fúziós lemezei ihlették. Mint fogalmazott, az ösztönösségről a punk jut eszébe, szereti és keresi a zenében az ösztöni energiákat.

Az öt számot külön-külön és egyben is lehet hallgatni. A Hello sodor magával, igazi utazós jazz, az All Around experimentális hangú muzsika, a Tuning szép keretes etűd, a humoros kezdés után teljes őrületbe torkoll. A címadó Open zenei csúcs, hatalmas energiával játszanak össze a Quartet tagjai. A záró Chain esti hangulatot áraszt, a trombita sordinóval szólal meg. Elképesztő erős ez a kvartett, a billentyűs Premecz Mátyás a jazz színtér egyik alapfigurája, Ajtai Péter is karakteres bőgőfutamokkal támasztja meg a produkciót, Klausz Ádám dobos pedig igazi frissességet hoz a csapatba.

Ahogyan a kvartettre, úgy a lemezre is a “friss” a legjobb kifejezés, a Davis-i hangulatokból építkező dallamok nagyon maiak, és ami a legnagyobb erőssége a felállásnak, hogy a közös zenei gondolkodásnak és harmóniának köszönhetően a jazz mindig és könnyen befogadható oldalát adja a hallgatónak.

Fotók a július 22-i lemezbemutató koncertről – A38 Hajó / Nagy Attila