Sok-sok botrány, rehab és plasztikai beavatkozás után visszatért a mozivászonra Lindsay Lohan, pontosabban a Netflixre, ahol pár napja debütált a Karácsonyi románc című romantikus vígjáték a 36 éves színésznő főszereplésével. A történettől nem kell túl sokat várni, romkomokon kevésbé edzettek is könnyedén kikövetkeztethetik a sztorit az első pár képkocka alapján: végy egy gazdag, elkényeztetett, Insta-lányt, tedd egy komfortzónáján kívüli környezetbe/szituációba, hogy elindulhasson a jellemfejlődés, és hogy végre megláthassa a porcukorral behintett álomélet mögötti valóságot. A karácsonyi giccsfilm-dömping első streaminges etapjának halovány kreativitását még el is néznénk, ennél sokkal kellemetlenebb, hogy a harmincas színésznő arcáról gyakorlatilag lehetetlen dekódolni az érzelmeket. Lohan küzd, mint malac a jégen, nézni is fáj, ahogyan megpróbál mosolyt húzni a szétbotoxolt arcára, a másfél órás küzdelemben végül alulmarad. Kritika.

MM – 061.hu

Lindsay Lohant bájos kislányként láthattuk először a filmvásznon a modern két Lotti-adaptáció, Apád-anyád idejöjjön!-ben, de igazi népszerűségre a Bajos csajok és a Nem férek a bőrödbe című tini filmmel tett szert. Aztán jött a mélyrepülés: a színésznő alkohol-, és drogproblémái miatt teljesen lecsúszott, és nemcsak a rehabokat látogatta sűrűn, de a börtönt is megjárta. Épp ezért várta a világ lélegzet-visszafojtva, vajon sikerül-e a bulvárhősnői szerepből visszakúsznia a romantikus komédiák hercegnőjének trónjára. A Netflix most esélyt adott neki, sőt, nem is egy, hanem rögtön három filmre is szerződtette.

A Karácsonyi románc november 10-től látható a Netflixen, és a cikk írásának időpontjában is toronymagasan vezeti a streamingoldal legnépszerűbb filmjeink toplistáját. Ez két dolgot jelenthet: hogy az évről évre egyre korábbi időpontban ránk erőszakolt karácsonyi érzés már most megérkezett a nézőhöz, és alig várja, hogy sízokniban egy gőzölgő kakaó mellett, párás tekintettel válhasson e másfél órás szerelmi történet részévé, vagy csak szimplán kíváncsi, hogy Lohan képes-e még megcsillogtatni bármit megkopott fényéből.

Ahogy már fentebb utaltunk rá, a sztori nem túl bonyolult: Sierra (Lindsay Lohan) egy gazdag síparadicsom-tulajdonosának a lánya, aki egy nap újdonsült vőlegényével (George Young) balesetet szenved síelés közben. Míg barátja megússza azzal, hogy pár napig együtt kell élnie egy helyi orvvadásszal, addig Sierra amnéziás lesz, egy kedves család azonban befogadja, a felesége halálát lassan feldolgozó, jóképű, szőke panziótulajdonossal (Chord Overtstreet) pedig egymásra találnak.

Egy igazi fejlődéstörténetet követhetünk végig, Sierra megtanulja bevetni az ágyat, életében először tojást tör fel a reggelihez, mi több, a palacsintát is sikerül földobnia. Nem emlékszik semmire, allűrjeinek nyoma sincs, érzi, hogy jó helyen van, és megbarátkozik új nevével (Sarah) is. Aztán persze jön a bonyodalom, vőlegénye rátalál, visszatérnek a lány emlékei, de vajon visszatér a személyisége is? Hát persze, hogy nem! Sierrának már más az értékrendje, már nem kíván nyávogni, nem kívánja a luxust, a hotelszobájában sem hagyja szanaszét a dolgait, ott is beveti az ágyat, ezzel segítve a takarítók munkáját. Sierra jó ember lesz.

Nehéz lenne megszámolni a filmben az egy percre jutó kliséket, nyilvánvalóan maga a Télapó is feltűnik a filmben egy kedves ősz játékárus személyében, mégsem ez zavarja igazán a nézőt. Sosem tudjuk meg, hogy Lohan-nek időben szóltak-e a forgatás előtt, hogy le tudjon állni a botox-szal, esélyt adva így mimikájának visszanyerésére, de elképzelhető, hogy saját megítélése szerint ez a szerep megugorható volt a fiatalító injekciók elhagyása nélkül is. Nos, nem, nem sikerült megugrania. Kínszenvedés nézni is, hogy egy-egy érzelem megmutatása micsoda kihívást jelent a színésznőnek: amikor mosolyra húzná a száját, a szemöldök pedig emelkedni próbál, de nem tud, mert lebénítja a szétfeszített, ránctalan homlok, az valami kegyetlen. Önmagában az is érthetetlen, hogy egy harmincas évei közepén járó nő miért folyamodik ehhez a módszerhez, még kevésbé érthető, hogy egy színész, akinek a legfőbb “eszköze” az arca, miért él ezzel. És akkor Lohan túlméretezett “mellkasáról” még nem is ejtettünk szót…

Ezek alapján könnyen kikövetkeztethető a válasz a fentebb feltett kérdésre, miszerint sikerült-e/jól sikerült-e Lindsay Lohan visszatérése. Az biztos, hogy a testhezálló műfajt megtalálta: a könnyed karácsonyi mesében akár lubickolhatna is, bízzunk benne, hogy a Netflix további két produkciójáig, amelyekben lehetőséget kap, kipróbál egy új módszert, melyet úgy hívnak: természetesség.

Karácsonyi románc
romantikus komédia
2022, 1 óra 35 perc
Rendezte: Janeen Damien