Készül az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének hivatalos dala. A magyarul és angol nyelven is elkészülő Land Of The Free, avagy Egy szabad országért írója Desmond Child, magyar származású világsztár zeneszerző, az angol szöveget Andreas Carlsson , a magyart Orbán Tamás jegyzi. Desmond Child nevéhez számtalan sláger köthető, ő szerezte például a Kiss-nek az I Was Made For Loving Yout, Alice Coopernek a Poisont, vagy az Aerosmith Crazy című számát, de írt dalokat többek között a Bon Jovinak, Ricky Martinnak, Chernek és Robbie Williamsnek is. Február óta magyar állampolgár, nagyon büszke is erre.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

Mennyit tudsz a magyar történelemről, hogyan kötődsz Magyarországhoz?
Édesapám magyar, nagyon sok történetet hallottam tőle Magyarországról, a magyar történelemről. Sőt, azt mondhatom, hogy apám lényegébe része volt a magyar történelemnek, hiszen Magyarországon született 1920-ban, végigélte az elnyomás éveit, a második világháborút és csak a szerencséjének köszönhetően menekülhetett el Venezuelába, itt találkozott édesanyámmal, aki kubai származású. Nagyon szomorú időszakot élt meg Magyarországon, hiszen a huszas években, kisgyermekkorában nélkülöznie kellett, aztán mire egy kicsit jobbra fordult volna a családjának a sorsa, jött a második világháború. Miután elhagyta az országot, sokat kellett küzdeni és rengeteget dolgoznia, hogy megfelelő életet biztosítson nekünk. De ennyi viszontagság és szomorú emlék ellenére is magyarnak vallotta magát, mindig szeretettel beszélt a hazájáról és amint lehetett elhozott engem is ide, hogy megmutassa a gyökereimet. Mindig arra tanított, hogy tiszteljem a múltamat, de higgyek egy szebb jövőben.

Desmond Child, magyar származású amerikai zeneszerző-producer és Andreas Carlsson zeneszerző  2016.07.12. Fotó: Horváth Péter Gyula

Mi inspirálta a dalt?
Amikor Orbán Viktor miniszterelnök idén áprilisi Washingtonban járt, beszélgettünk a szabadságról és arról, hogy ennek a nemzetnek milyen sokat kellett küzdenie, hogy szabad lehessen.  Akkor került szóba először, hogy születhetne egy “himnusz jellegű” dal, amely – ahogy édesapám is tanította – egyszerre tiszteleg a múlt áldozatai előtt és szól a reményről, jövőről is.  Így született meg a Land Of The Free.

Ismered az előadókat, akik majd eléneklik a dalt? Te választottad őket?
Közösen választottuk az énekeseket, jól ismerem őket. Végignéztem a videóikat, meghallgattam a dalaikat.  Mindegyik hang tökéletes lesz a dalhoz, már sokat beszélgettünk is, próbáltam – ha kellett– instruálni őket. Nagyon jó, hogy több generáció és többféle stílusú előadó is részt vesz majd a felvételen. Ez is remekül példázza a magyarok sokszínűségét, azt hogy mind mások vagyunk, mégis egy célért küzdünk. Bárhonnan is jöttél, bármit is hoztál magaddal, a Land Of The Free,  az Egy szabad országért  című dal ugyanazt jelenti mindannyiunknak.

Desmond Child, magyar származású amerikai zeneszerző-producer és Andreas Carlsson zeneszerző  2016.07.12. Fotó: Horváth Péter Gyula

Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza múzeum alapító főigazgatója a Land Of The Free kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: “Olyan dal megszületése a cél, amely a mai fiatalok számára a művészet eszközeivel teszi újraélhetővé azt a hat évtizeddel ezelőtti pillanatot, amikor a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért, és azokért a pillanatokért, amelyekért érdemes élni.”

A dal felvétele 2016. július 13-14-én, vagyis 48 órán át tart majd. A dal felvételéről – amelyben közreműködik többek között Sasvári Sándor, Tóth Vera, Wolf Kati, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc “Caramel”, Király Linda, Király Viktor, Nagy Feró, Lakatos Mónika és Romango, Péter Szabó Szilvia és a Hooligans – dokumentumfilm is készül majd.

FOTÓK: HORVÁTH PÉTER GYULA