Nemrég érkezett a hír, hogy Lemmy címmel életrajzi film készül a Motörhead frontemberéről. A forgatást jövő tavasszal kezdik, azt egyelőre nem tudni, ki alakítja majd az a 2015-ben elhunyt énekes-basszusgitárost, de az biztos, hogy anyag van bőven, a lecke feladva. Greg Olliver rendező azt ígéri, nem fog finomkodni a gyertyát két végén égető, köztudottan léha életet élő rocklegenda bemutatásakor. Most összeszedtük a legjobb sztorikat Ian Fraser Kilmisterről – azt tudták például, hogy piros Marlborót és Jack Daniel’s-t reggelizett, és speedet ebédelt?

MM – 061.hu

Hendrix road-ja. Lemmy első profi csapata, a Rockin’ Vicars 1967-ben feloszlott, ezután döntött úgy, hogy Londonba költözik egy barátjához, Neville Charters-hez, aki a Jimi Hendrix Experience-nek dolgozott, a lakótársa pedig Jimi basszusgitárosa, Noel Redding volt. A csapatnál néhány héttel később munkaerőhiány lépett fel, így Lemmy állást kapott roadként: a tévés fellépések és a brit koncertek előtt és után pakolta a felszerelést, bár Jimi-vel csak ritkán találkozott, a gitáros ilyenkor mindig kedves és barátságos volt vele. Lemmy remek énekesnek tartotta Jimi-t, mert szívvel-lélekkel adta elő dalait, de úgy érezte, Hendrix nagyon is bizonytalan a hangját illetően és nem szívesen énekel. Épp ezért volt nagy hatással Lemmy-re, akinek szintén kétségei voltak a hangját illetően, de úgy döntött, ő is megpróbálkozik az énekléssel. Hendrix után még dolgozott P.P. Arnold-nak és a Sam Gopal-nak is.

Jimi Hendrix és a hangfalat tartó ifjú Lemmy (Forrás: Pinterest)

Fárasztó délután. Röviddel azelőtt, hogy elkezdődtek a banda kultikussá vált, Ace of Spades című lemezének próbái, Lemmy összeesett a Stafford Bingley Hall-beli koncert backstage-ében, újra kellett éleszteni. A memoárjában azt mesélte, hogy aznap délután nagyon kimerült, ugyanis egymás után háromszor elégítették ki orálisan. “Ez tényleg így volt! Mindenhol csajok voltak, és ott volt ez a cuki indiai madárka – ő kettőt is kitett!”

Lemmy és a csajok (Fotó: Pinterest)

A zöld speedo. Alan Robert, Life of Agony basszusgitárosa így emlékszik Lemmyre: „Az 1998-as Ozzfest-en reggelente mindig Lemmy volt az első, akit megláttam. A buszunk a Motörhead busza mellett állt, Lemmy általában ott napozott egy szál zöld speedo fürdőgatyában és csizmában. Klasszikus! Mindig nagyon kedves és barátságos volt. Imádtam!”

Töltényöv és speedo (Forrás: hachism.tumblr.com)

Olajcsere. Tizenöt év masszív ivás és drogozás után 1980-ban Lemmy úgy gondolta, a vérátömlesztés jót fog tenni neki. Azt hitte, olyan lesz, mint egy olajcsere. Azonban az orvosa elvégzett rajta néhány tesztet, és arra jutott, a szervezete rosszul reagálna az ”egészséges” vérre. Lemmy így mesélte: „Azt mondta az orvos, nincs már bennem emberi vér. Nyilvánvalóan annyira mérgező a testem a sok speedtől és alkoholtól, hogy a friss vér megölne.”

Fotó: Getty Images

Áfonya. Lemmy szívelégtelensége miatt egy pacemakert is beültettek a mellkasába 2011-ben. Az operáció után leszokott a cigiről és csak napi egy alkoholos italt fogyasztott. Ennek ellenére komplikációk adódtak, két hétig ágyban kellett feküdnie. A rocksztár rengeteget felszedett, az orvosok nem értették, minek köszönhető a jelentős súlygyarapodás. Lemmy megadta a választ: az alkoholt áfonyára cserélte, éjjel-nappal azt evett. „Azt hiszem, semmit sem szabad túlzásba vinni, még azt sem, ami elvileg egészséges.”

Sztárallűr nélkül Tokajban. Kilencedszer járt Lemmy hazánkban a tokaji Hegyalja Fesztiválon, amikor látták feljönni egy helyi pinceborozóból a döbbent arcok, és ha nincs a lábán a hímzett western csizma, ami nélkül egy lépést sem tesz, talán mondhatták volna a kalappal takart arcra, hogy á, ez biztos nem ő, de így összetéveszthetetlen volt a sztárallűr nélkül ott császkáló ikon.

Motörhead, 2010, Tokaj, Hegyalja Fesztivál (Fotó: rockstation.blog.hu)

„Haver! Lemmy itt van a konyhában!” A Morat nevű újságírót harmincéves barátság kötötte Lemmyhez, rengeteg közös sztorija volt vele. Egy ízben egy díszes díjátadóra volt hivatalos a Motörhead-frontember, de nem jelent meg, helyette az újságíró 40. születésnapi partiját választotta. „Látni kellett volna a lány döbbent arcát, aki kinyitotta az ajtót, és ott állt vele szemben a nagybetűs rocksztár! (…) Lemmy egyébként olyan volt, mint bárki más, egy átlagember, aki jól érezte magát egy házibulin. Persze közben folyamatosan ezt lehetett hallani: „Haver! Lemmy itt van a konyhában!”

Instagram will load in the frontend.

„Már megint átbasztalak!” Amikor megkérdezték, hogy tervezi színpadi pályafutásának a végét, ezt mondta: “Tudod, én úgy szeretném befejezni, hogy állok valami kibaszott hegy tetején és gitározok. Majd lecsap egy villám, hatalmas füst keletkezik és mikor az elszáll, már nem vagyok ott. Csak egy tábla marad helyettem, amire az van írva: Már megint átbasztalak! Vagy valami ilyesmi…”

A Lemmyről készülő életrajzi filmet Greg Olliver rendezi majd, az executive producerek pedig Todd Singerman Motörhead-menedzser és Steffan Chirazi lesznek. A film Lemmy teljes életét átfogja majd, olyannak mutatja be a sztárt, amilyennek a rajongói és pályatársai megismerhették: „a heavy metal keresztapja, a világ leghangosabb, legmocskosabb és legszabadabb rock ‘n’ roll bandájának élharcosa és kabalafigurája”. A történet Lemmy korai éveivel indulna, és a ’60-as, ’70-es évek Angliáját mutatná be, amikor az énekes még Jimi Hendrix roadjaként dolgozott, és mivel a nem vetette meg a pszichedelikus szereket sem, pár év után kirúgták a Hawkwind nevű bandájából. Megismerhetjük azt a szakaszát is az életének, amikor megalapította a Motörheadet, és a hangos, pörgős zenéjével nemcsak áthidalta a szakadékot a heavy metal és a punk között, de a ’80-as években kikövezte a siker útját a Metallica, a Megadeth és az Anthrax számára is. A forgatás jövőre kezdődne, arról azonban, hogy ki fogja Lemmyt alakítani, egyelőre nincs hír. Az énekes pár hónappal 2015-ös halála előtt azzal viccelődött, hogy ha film készül róla, akkor a legendás 007-esnek, Roger Moore-nak kell adni a főszerepet, ám a brit sztár 2017-ben elhunyt.