Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 444
 •  
  444
  Shares

Amikor már az összes játékot megunták, minden mesekönyvet átlapoztak, és a LEGO sem okoz már örömet a gyerekeknek, jöhetnek a kifestők, színezők. A jó hír az, hogy a Pókember, a Mancs őrjárat, a My little pony, vagy a Disney hercegnők ihlette, silány minőségű foglalkoztatók helyett neves illusztrátorok, képzőművészek, múzeumok gyerekeknek szánt kiadványait is választhatjuk. Most ezek közül válogattunk.

061.hu

1. Agócs Írisz

Agócs Írisz nevét a legtöbben a népszerű Maszat- és Sári könyvekről ismerhetik, de ő készítette Tandori Dezső gyermekeknek szóló, mackós verseskötetét, Varró Dániel művei mellé is készített illusztrációkat, legújabb rajzai pedig Lackfi János Életem első könyve című művében láthatók. A járványügyi intézkedések után közzétett Facebook-posztjában azt írja, az otthonmaradást megkönnyítendő, lépésről lépésre rajzolással szeretné segíteni a rajzolni vágyókat. Azóta minden nap egy-egy népszerű figurájának egyszerű lépésekre bontott rajzával kedveskedik gyereknek és szülőnek egyaránt – volt már mackó, lajhár, tacskó, tengerimalac, és puli is. Egy gyors regisztrációt követően pedig ingyenesen letölthető színezőkhöz is könnyedén hozzájuthatunk. Kattints IDE!

2. Biburi Design

A Biburi saját tervezésű gyerekszobai dekorációs tárgyakat készít – Meilinger Zita ötletei és tervezése alapján készülnek táskák, tárolók, textilfigurák, nesszeszerek, babák, noteszek. Körülbelül egy éve megszületett az első Biburi mese is Meilinger Zita rajzai alapján, segítségére volt ebben Tóth Zsuzsanna vágó és Deutsch Vanda mesélő. A Biburi Facebook-oldaláról ingyenesen letölthetők színezők, és – Agócs Íriszhez hasonlóan – meséi szereplőit, például Szotyi Pistát, az egeret, Pityorka Dödit, a medvét, vagy Kapor Fricit, a hódot lehet lépésről lépésre lerajzolni.

3. Pásztohy Panka

Pásztohy Panka rajzait rengetegen ismerhetik a Pitypang és Lili sorozatból, az elmúlt években több száz könyvet, tankönyvet illusztrált, de társasjátékokhoz és iskolai felszerelésekhez is készített rajzokat. Könyveiben olyan fontos témákhoz nyúl, mint a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, de meséiből a közlekedési szabályokat is megismerhetik a gyerekek. Az író, illusztrátor most Facebook-oldalán tett elérhetővé színezőket, amelyek e rendkívüli helyzetben az otthonmaradás fontosságára hívják fel a figyelmet, legfrissebb posztjából pedig az is kiderül, hogy elkezdte az új Pitypang és Lili könyvet rajzolni – ennek első két képét most színezőként is közzétette. Érdemes figyelni az oldalát, egész biztosan készül még meglepetésekkel.

4. Mindenki tud rajzolni (Barabás Zsófi – Moizer Zsuzsa)

Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa képzőművészek óvódások és kisiskolások számára készült foglalkoztatója 2012-ben jött ki a nyomdából, 2015-ben újra nyomták, ma is elérhető a könyvesboltokban, webshopokban. A foglalkoztató franciául is megjelent, a Louvre-ban is megvásárolható volt, sőt, Japánba is eljutott. A Mindenki tud rajzolni kedves figurái – Cicu, a macska, Buborék, a labirintusszörny és Alba hercegnő –, rajzai, feladatai a kicsik vizuális képességeit, finommotorikáját fejlesztik,

Az egyik alkotó, Barabás Zsófi

5. Ferenczy Múzeumi Centrum

A Ferenczy Múzeumi Centrum legfrissebb Facebook-posztjában számolt be arról, hogy ezentúl hétfő reggelente a kiállított művészek egy-egy munkájából adaptált letölthető színezővel lepik meg követőiket. Elsőként Czóbel Béla művei közül válogattak, a felhívás pedig így hangzik: “Sok olyan Czóbel-képet ismerünk régi, fekete-fehér fotókról, amelyek elvesztek. Ezekről a fényképekről egy rendkívül fontos információ hiányzik: a festmények színe. Czóbel festményein a szivárvány összes színe megjelenik. Úgy sejtjük, ezeken az elveszett képeken is nagy a színkavalkád! Segíts nekünk elképzelni, milyen színekkel festette meg a festő ezeket a képeket!” A képek jobb klikkel letölthetők, majd pl. Paintben megnyitva, vagy nyomtatás után ceruzával, zsírkrétával  kiszínezhetők. A kész műveket a muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu email címre várják.

6. Nemes Anita

Nemes Anita Fess Budapest! című, budapesti tematikára épülő színezőjét gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlja. A kiadvány, mint Budapest-album is megállja a helyét – Buda, Pest és Városliget részekből áll, és mint azt korábban a 061-nek adott interjúban Nemes Anita elmondta: „sok dolgot csak az itt élők fognak megérteni belőle, de ezzel együtt turistáknak is készült, mert Budapest jellegzetes részeit mutatja be, így haza tudják vinni emlékként. A történések összeolvadnak a várossal, az épületekkel.” A színezőben az épületekhez kapcsolódó szituációkat emeltek ki, mint a Mátyás templomnál klisésen elkövetett esküvő, a Vajdahunyad váránál a korizók, a szelfiző, vagy a Szabadság hídon romantikázó figurák.

+1. #ColorOurCollections

Tavaly februárban több mint száz múzeum, idén pedig könyvtárak és egyéb kulturális intézmények csatlakoztak a #ColorOurCollections kezdeményezéshez, amelyben online ingyenesen elérhetővé, és letölthetővé tették műtárgyaik színezhető verzióját a tudományos intézményektől a történelmi múzeumokig. A Washington Állami Könyvtárak színezőitől kezdve az Oroszországi Állami Könyvtáron és a Kanadai Kenu Múzeumon át a Denveri Botanikus Kertig rengeteg intézmény színezői közül válogathatunk. Kattints IDE!

Vezető kép: facebook.com/irisz.agocs


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 444
 •  
  444
  Shares