Új albummal jelentkezett Magyarország egyik legkedveltebb és legbulisabb világzenei formációja a Cimbaliband. A lemez címe Recycle, a jelmondata pedig, „Itt az ideje zöldre váltani!” A kazettán (!) is megjelent anyaghoz a csapat egyik alapító tagja Unger Balázs fűzött egy kis kiegészítést.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Az idén 10 éves Cimbaliband zenéje remekül ötvözi a kelet-európai életérzést a népzenével, és a modern zenei stílusokkal. A zenekar a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva egy igen különleges hangszer, a cimbalom hangját fűszerezi egy kis dzsesszel, latin zenével, balkáni ritmusokkal és egy sejtelmes női énekhanggal. A Cimbaliband számos nemzetközi fesztiválon képviselte Magyarországot, 2013-ban pedig ők lettek a Petőfi Rádióban az “év felfedezettjei”. Moldva című albumuk 2015-ben a World Music Charts Europe világzenei ranglista nyolcadik helyére került. A banda 9. nagylemeze, a Recycle csalhatatlanul Cimbalibandesre sikeredett, de ezzel együtt azonban új elemekkel is bővült, hiszen az elmúlt időszakban nagy átalakuláson ment át a zenekar.  A magnak számító Unger Balázs cimbalmos és Unger Gergő gitáros mellé érkezett Solymosi Máté hegedűs, Tóth Gergely bőgős és Babos Lőrinc, aki dobjátékával egészíti ki a zenekart.  A szerepcserék közül a legszembetűnőbb talán az énekesnői poszton történt változás, a 2013-as X-Faktor győztese, Danics Dóra énekel együtt a fiúkkal.

Arról, hogyan került a Cimbalibandbe az egykori tehetségkutatós sztár, Unger Balázs így mesélt: „Miután előző énekesnőnk magánéleti elfoglaltságai miatt kivált a zenekarból, először úgy gondoltam, megleszünk mi öten is, hiszen a zenész csapatból is többen énekelünk a dalokban. Aztán egy szerencsés véletlennek köszönhetően összeismerkedtem Danics Dórával, akiről akkor, két évvel ezelőtt még nem is tudtam, hogy korábban megnyerte az X-Faktort. Filmbe illő módon ismerkedtünk meg a Művészetek Völgyében. Egymás mellett álltunk, mint két ismeretlen, majd megszólalt Dóra telefonja, a csengőhang pedig a Cimbaliband egyik dala volt. Meghallottam, megszólítottam, beszélgetni kezdtünk és kiderült, hogy nagyon szereti a zenénket.  Sokáig nem találkoztunk újra, de egy újabb szerencsés együttállásnak köszönhetően éppen akkor hozott össze minket a sors, amikor énekesnő nélkül maradtunk. Dóra jelezte nekünk, hogy szívesen dolgozna a Cimbalibanddel, mi pedig meghívtuk néhány koncertre. Komoly lett az együttműködés, teljes új albumot készítettünk együtt és összehoztunk egy közös műsort is.” Unger Balázs hozzátette, Danics Dóra a próbákon is aktívan részt tudott venni és az ötleteit is hozzá tudta adni a dalokhoz, és hogy a következő lemez még szorosabb együttműködésben készül majd. 

A Cimbalibandnek tíz esztendő alatt ez a mostani a kilencedik albuma. A dalszerzői termékenység Unger Balázst és testvérét, Gergőt dicséri, a számok többségét ő írja. „Korábban nagyon sokat dolgoztam autentikus népzenével, rengeteg impulzust hozok ebből a hét esztendőből. Nagy hatással vannak még rám az öcsém ötletei és véleménye, aki a könnyűzenei világból is bátrabban merít. Ennek köszönhetően a dalainkba – amelyek azért az autentikus népzenei hangzást tükrözik – néha belekerül egy drum and bass ritmus vagy egy modern zenei alap is. Mind a ketten nagyon kreatívak vagyunk és szeretjük minél gyorsabban megvalósítani az ötleteinket, azt hiszem, ezért van mára kilenc lemezünk. Stílusunkra a new-folk szót szoktuk használni. Népzenei alapokon dolgozunk, de saját magunk írjuk a dallamot és a szöveget is.”– mesélte Unger Balázs.  

A 2015-ben megjelent Moldva című lemezen, amelyért Fonogram díjra is jelölték a zenekart, autentikus népzenét hallgathattunk, amelynek nagy részét Unger Balázs gyűjtötte, még a kilencvenes években. A Vidámpark albumon már saját szerzemények szóltak és a mostani Recycle is inkább a csapat tagjainak zenei világunkat tükrözi.” A népzenei elemeket próbáljuk meg a mai kor fiataljai számára is emészthetővé tenni. Nagyon jó lenne, ha ezeket a dalokat megkedvelve a Cimbaliband koncertjeire látogató rajongók közül később akár az autentikus népzene irányába is elindulnának néhányan. De ha csak annyit érünk el, hogy élőzenére táncolnak és mulatnak az emberek, olyan muzsikára, amelynek magyar gyökerei vannak, már nem dolgoztunk hiába” – mondja Unger Balázs.

Az új, Recycle című albumon megjelent 11 dal témái hétköznapi hősöket vagy élethelyzeteket tárnak elénk, szó van a pesti bringásokról, a betyárokról, Marika nénikről és helyet kap a dalszövegekben a népdalok legfőbb témája a boldog és boldogtalan szerelem, a szakítás és a megcsalás vagy egyszerűen csak a kávé szeretete. „Mindenki szereti a kávét, mindenkinek van egy Marika néni nevű ismerőse és egyre több a kerékpáros a budapesti utakon. Ezek hétköznapi dolgok, melyek mindannyiunk életének fontos részét képezik.”– mesél a dalszerzésről Unger Balázs.

A népzenei és modern stíluselemeket is magán hordozó Recycle különlegessége, hogy a CD formátum mellett magnókazettán is elérhető. S hogy mi értelme egy a mai fiatalság számára ismeretlen hanghordozó elkészítésének?  Unger Balázs szerint a kazetta nem csupán poén, hanem nosztalgia is. „Annak idején én még magnókazettára gyűjtöttem a népdalokat, hiszen a kilencvenes években még nem nagyon volt erre más elérhető megoldás. Erdélyt, Moldvát és a Galga mente térségét jártam a diktafonommal és rögzítettem a népi énekeket.  Ezt az emléket idézni fel a mostani kazettás kiadás.”

Fotók: Cimbaliband Official