Május 11. Ezen a napon született 1904-ben Salvador Dalí. A különc katalán zseni korszakalkotó művészete a mai napig ámulatba ejti az embereket, akárcsak élete, amelyet furcsábbnál furcsább momentumok szőttek át. Jöjjön most 5 érdekesség a szürrealizmus egyik legjelesebb alkotójáról!

061.hu

Szadista hajlamok

Dalí már gyerekkorában sem volt egyszerű eset, sok embert indok nélkül támadott és sértett meg. Egyszer állítólag minden előjel nélkül lelökte barátját egy 15 méter magas hídról. A fiú súlyosan megsérült, Dalí pedig ahelyett, hogy segítséget hívott volna, szedett egy kis cseresznyét, és nézte, ahogyan szenved. Indokolatlan dühkitöréseit nehezen lehetett kezelni, négy évvel fiatalabb húgát, Ana Marie-t is előszeretettel rugdosta.

Dalí gyerekként (Fotó: Pinterest)

“Nem drogozom, én magam vagyok a drog”

A művész saját bevallása szerint sohasem drogozott, “nem drogozom, én magam vagyok a drog”, mondta. Az alkotásnak érdekes módját választotta: egy tálkát helyezett a földre, majd egy székben ülve, kanállal a kézben aludt el. Ahogyan kiejtette a kanalat a kezéből, a tálba esve egyből felébresztette őt, ekkor gyorsan, még ihletett állapotban papírra vetette a vízióit, szürreális álmait.

Fotó: Twitter

Furcsa antrék

Dalí imádott feltűnősködni, excentrikussága azonban egyszer majdnem a sírba vitte. Egy egyetemi előadáson búvárruhában lépett a nagyközönség elé, a ruha azt hivatott jelképezni, hogy az előadás közben lemerül a tudatalattijába. A ruha nagyon vastag és meleg volt, így a művész az előadás közben elájult. Szerencsére egy néző segített rajta. Egy másik egyetemi előadására egy karfiollal megtömött Rolls Royce-szal érkezett, egy álarcosbálban kedvese, Gala Lindberg babának öltözött, Dalí pedig a gyerekrabló szerepét vállalta el.

Dalí búvárruhában középen (Forrás: theguradian.com)

Yoko Ono és a bajuszszőr

Yoko Ono, John Lennon özvegye egy összejövetelen megkérte Dalít, hogy adjon egy szálat híres bajszából. Miután a művész ezt kategorikusan visszautasította, Yoko később 10.000 dollárt ajánlott neki a bajuszszőréért. Dalí azonban félt, hogy a nő vuduzásra vagy mágiára használná a szőrét, inkább száraz füvet adott neki.

Chupa Chups

Dalí szerette a pénzt, ezért sok mindent bevállalt, köztük azt is, hogy megtervezze a Chupa Chups logóját. A spanyol, nyalókát gyártó cég 1969-ben kérte fel, hogy tervezze újra az emblémájukat. Annak idején elsöprő sikert aratott, mára pedig alig változott.