Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Évadzáró koncertre készül, ahol vadonatúj dalokkal is megörvendezteti a közönséget ma este a belvárosi Akvárium Klubban Fábián Juli és Zoohacker. Az új számok mellett a koncert igazi különlegessége, hogy a Talamba Ütőegyüttes négy kivételes tehetségű zenésze is csatlakozik a csapathoz, valamint hogy a Shine című dalt hosszú idő után újra eredeti verzióban hallhatja a közönség. Fábián Julival a koncertre készülve beszélgettünk.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

A koncert naptárat elnézve az évzáró koncert mellett sem unatkoztok…
Ez mindig őrülten zsúfolt időszak, aminek örülünk is, meg egy picit mindig várjuk is a végét, hogy végre kicsit megpihenhessük. Egyébként most egészen arányosra sikerült az év végi időszak, remek hangulatban, az influenzás időszakban is egészségesen várom a koncerteket. Ráadásul van mit várni, és amikor különösen jó dolgokra készülünk, az nagyon-nagyon lelkesítő. Természetesen minden koncertet nagyon szeretünk, de vannak afféle „szívdobbanásos” fellépések. Ilyen volt például, amikor a Müpában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával léptünk fel, de ilyen ez a mostani évzáró koncert is. Karácsony táján mindenkinek ünneplőbe öltözik a lelke, ilyenkor találkozunk nagy külsőségek között utoljára a közönségünkkel, ráadásul ezúttal vendégünk is lesz és még sosem hallott új dalokat is hallhat majd, aki eljön az Akváriumba.

Nemcsak a decemberi időszak ilyen húzós számodra, de egyébként is nagyon sokat koncerteztek Zoohacker-rel, Palásti Kovács Zoltánnal. Nem is értem, mikor van időtök a dalszerzésre.
Erre még mi is keressük a választ. A sűrű időszakok után nyilván pihenést igényel test és lélek, nem lehet mindig belefeszülni a munkába. Már évek óta próbáljuk a zenekarral és a menedzsmenttel együtt úgy szervezni a dolgokat, hogy legyen idő visszavonulásra és legyen idő dalszerzésre. Biztosan ezúttal is összeülünk majd január elején és átbeszéljük, hogy mikor legyenek azok az időszakok, amikor nem koncertezünk, hanem a stúdióban dolgozunk, vagy amikor kipihenjük magunkat.

Ti most már abszolút egy zenekar vagytok és más felállásokhoz is szívesen csatlakozol, ha úgy adja az élet. Szeretsz csapatban dolgozni? Sose vágytál arra, hogy egyedül állj, mondjuk egy óriási aréna színpadán?
Egyáltalán nem vágyom erre. Számomra inspiráló mások jelenléte, nagyon szeretek csapatban dolgozni. Természetesen megvan az elmélyülés ideje is, ma már annak is tudok örülni, ha egyedül lehetek, de nem a színpadon. Nekem a zenélés közösségi műfaj. Óriási élmény számomra, hogy mindnyájan hozunk ötleteket és kölcsönösen hatunk egymásra és inspiráljuk egymást és megkeringetjük a közös energiákat. A sok kis önálló ötletből egy fantasztikus új dolog születik. Kicsit olyan ez, mint a főzés. Mindenki hoz valamilyen alapanyagot, amelyek már önmagukban is csodálatosak, finomak és jó minőségűek, de akkor jön létre a tökéletes étel, ha ezeket jó érzékkel együtt összefőzzük.

A hasonlatnál maradva: Te vagy a séf?
Fogalmazzunk úgy, hogy mindig van, aki meggyújtja a lángot. Nyilván így, hogy Zoohackerrel mi alapítottunk a formációt, ránk hárul valamiféle vezető szerep, amelyet el is vár a zenekar.

A lényeg, hogy ebben a ti konyhátokban kifőjenek az új dalok, amelyek közül ma is bemutattok néhányat. Ezek olyan felvételek, amelyeket még sohasem hallhatott előtte a közönség?
Részben igen. Nyilván játszani fogjuk a régi nagy slágereinket, mint a Girly vagy a Like a Child, hiszen ezek nélkül nem lehet Fábián Juli és Zoohacker koncert. De bemutatunk új számokat is, amelyek közül a legfrissebb az It’s Time, amelyet néhány hete mutattunk be a Petőfi Rádióban. Hallhat majd a közönség egy magyar nyelvű dalt is, amely annyira zsenge, hogy még próbáljuk. Ezt itt játsszuk majd először.

A koncerten a Talamba ütőegyüttes is közreműködik, velük honnan datálódik a kapcsolat?
Hét éve találkoztunk nyáron, egy közös fellépés kapcsán. Annyira megszerettük egymást, hogy többször a vendégük voltam. Később Zoohackerrel is megismerkedtek és meghívtak minket a Müpába, a szülinapi koncertjükre. Nagyon vártuk, hogy egyszer mi is hasonló platformot biztosítva hívhassuk meg őket egy koncertünkre és méltó módon megvendégelhessük őket. Óriási, amikor ennyi ütős együtt játszik, egészen különleges hangzásvilágot ad a daloknak. Egyébként már maga a látvány sem utolsó, ott lesz a színpadon a mi hét tagú zenekarunk, ehhez csatlakozik még négy ember mindenféle ütőhangszerekkel. Azt hiszem, az Akvárium Klub színpada nem is zenészekkel, hanem hangszerekkel lesz tele most pénteken. Monumentális élmény nekem is és remélem a közönségnek is.

Úgy tudom, hogy a koncerten elhangzik majd slágeretek, a Shine hosszú verziója is. Ez pontosan mit jelent?
A rádiókban sajnos csak nagyon rövid dalok tudnak elhangzani, de a koncerteken lehetőségünk van megmutatni a sok nagyszerű zenészt is a bandában, tehát adott esetben szólók is beleférnek a bő másfél órás showba. Mindemellett a Shine rádiós verziójában szerepel a Talamba néhány zenésze és több ütős hangszerük is, amik itt két év után újra az eredeti, gazdag hangzásban szólalhatnak meg, ami külön ünnep!

fotók: Fábián Juli Official


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •