Óbuda történetével, jelenlegi és múltbeli kulturális életével foglalkozó írással jelent meg az Óbudai Anziksz, a harmadik kerületi kulturális magazin téli száma. A kerület helytörténeti érdekességei mellett ezúttal is megszólalnak óbudai kulturális intézmények vezetői, és helyet kapnak többek között az irodalmi és képzőművészeti élet ismerői.

061.hu

A lapindító jegyzetet  dr Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója jegyzi, aki Óbudával több szálon is összefüggő múzeum történetéről mesél, többek között az Aquincumi Múzeumról, az amfiteátrumokról, az egykori kiscelli kolostorról, valamint mai kiállító tereiről és a Zichy-kastélyról. Pályafutásáról és elsősorban az óbudai intézmények fantasztikus nyolcvanas évekbeli aranykorszakáról vallHarsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója. Az eddigieknél is többet megtudhatunk a Zichy-kastélyban megrendezett szabadtéri koncertekről, például az itt több alkalommal is fellépő Európa Kiadóról, a valaha itt működő Mini klubról, a Kis Ifi Parkról, valamint Szakcsi Lakatos Béla jazzestjeiről.

Vallomásokat olvashatunk az Európában is egyedülálló Óbudai Népzenei Iskoláról, amelyet a nemrég elhunyt Kobzos Kis Tamás vezetett 1991-től egészen haláláig. Interjú készült Szekeres Adrienn énekesnővel, valamint Ritókh Tamásnéval, a tavaly 140. születésnapját ünnepelt Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola igazgatójával. Megszólal a téli lapszámban a több mint negyven éve a Faluházban élő Féja Endre is, aki édesapja, Féja Géza hagyatékát gondozza. Az irodalmár utód nem csak Féja Géza levelezésének sajtó alá rendezésével foglalkozik, hanem Krúdy Gyuláról írt cikkeinek válogatását is kötetbe szerkesztette.

Ugyancsak interjú olvasható Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművésszel aki ugyan Nagybányán született, de több mint harminc éve Csillaghegyen él. Az alkotási folyamatról és a kortárs művészeti gyűjtemény létrehozásáról szóló érdekes interjút a festőművész alkotásait bemutató illusztrációk egészítik ki. Beszélgetések és interjúk készültek további fontos kerületi kulturális létesítmények vezetőivel, mint például Gyulai Ivánnéval, a Platán Könyvtár vezetőjével, Népessy Noémivel, az Óbudai Múzeum igazgatójával, valamint Kiss Imrével, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójával.

Érdekes irodalmi kapcsolatokat tár elénk Vári György a magyar avantgarde történetéről szóló írása az óbudai kötődésű megakülöncökről, az avantgardista Kassákról és Tamkó Sirató Károlyról, s ez utóbbit kíséri a Gryllus Dániellel készített interjú. Ezúttal sem hiányzik az Anzikszból Gyimesi László írása a valaha Óbudát meghatározó Gázgyár életéről, de további hasznos olvasmányt ígérnek a kerületből jól elérhető túraútvonalakról, a korabeli téglák gyűjtéséről, vagy akár a sakkról, a bridzsről és a humorról szóló írások.

Az Óbudai Anziksz lapszámai ingyenesen elérhetők az óbudai kulturális intézményekben.