A Shazam! valójában olyan, mintha Bollywoodban elkészítették volna a Superman 2019-es verzióját, és nemcsak azért, mert az indiai jógira emlékeztető pap a barlangjelenetben átadja Billy Batsonnak (Angel Asher) a világ összes erejét, hanem azért is, mert a poénok inkább gagyik, mint viccesek, vö: „fogd meg a botom” – mondja az indiai varázsmester a Billynek a kilencvenes években forgatott televíziós trash kalandsorozatokat is alulmúló díszletek között. Ő tényleg a varázsbotjára gondolt, viszont mindenki más másra.

PZL – 061.hu

És amikor Billy a Shazam! kiáltás után átváltozik szuperhőssé (Zachary Levi alakítja), nos, akkor leginkább olyan benyomásunk támad, mintha csak a Zoolander egyik kiírt szereplője lenne. A ma divatos családbarát sitcomok kedvesen bohókás meleg karaktere jut eszünkbe róla, és persze tényleg jól áll neki ez a cuncimókus-féle csetlő botló szuperhős szerep, amikor Queen-számokra tanul repülni, de valahogy egy pillanatra sem lehet komolyan venni a rájuk leselkedő veszélyt, sem a családi drámát, azt, hogy az árván maradt 14 éves Billy mániákusan keresi az anyukáját, ezért az összes nevelőszülőjétől elszökik. A filmnek két rétege közül a realista, szürke Philadelphiát bemutató jelenetek relatíve izgalmasak, megismerünk egy olyan kamaszokkal teli sulivilágot, ami alapvetően a Pókemberből ismerős, de a Shazam!-ban erősebbek a szoció aromák, jobban átjön a megkomponált lepusztultság, a kinti mércével mélyszegénynek mondható tájképek.

Pont ezért lesz meglepő, hogy a film simán átvált egy burleszk-szerű gagyiba, és nem tudjuk, hogy ez Sacha Baron Cohen  egyik idáig nem ismert alteregójának a vendégszereplése, vagy éppen a képregény, mint műfaj önreflexív poénjai, vagy egyszerűen csak trash, a javából. Viszont meglepő módon minden karakter él, főleg a mostohatesó, lúzer Freddy (Jack Dylan Grazer) akit semmi más nem érdekel, csak a képregény. Ő lesz Billy szuperhős trénere, amikor az öreg jógi átadja a srácnak a világ összes szupererejét. A film legviccesebb jelenetei azok, amelyekben Billy villámjeles dresszében próbálgatja az erejét, teszteli, hogy megy-e neki a repülés, és hogy golyóálló-e… A Shazam!-ból meglepő módon hiányzik a szerelmi szál, pedig a 14 éves Billyben bizonyára olyan energiát indukálnak a hormonok, hogy Superman Kripton bolygót is fel tudná robbantani, de semmi…, a srác teljességgel aszexuális…

Pedig ott van az új szexi és kedves mostohanővére is, de mintha nem is venné észre…. ami talán nem véletlen műve, hiszen amikor felnőtt szuperhőssé modulál, akkor inkább egy cuki meleg pasinak tűnik, aki egyébként a filmben többször is a helyi melegbárban köt ki. Persze, egy szuperhős mellé egy szupergonosz is dukál, Dr. Sivana, akit a film egyetlen sztárszeplője, a kiváló karakterszínész, Mark Strong alakít. Nos, a gyerekkorában erősen frusztrált Sivana semmi mást nem akar, mint az összes fő bűn démoni alakmásával a háta mögött elpusztítani a földet. Mindezt azért mert gyerekkorában az apukája nem vette komolyan. Az viszont jó a filmben, hogy saját lábán álló mese, nem kell átnyálazni az előzményeket, nem kell karakterbibliákkal és szupererő műszaki leírásaival fárasztani magunkat, Billy az összes létező csúcsképesség birtokában van, és kész.

A Shazam! inkább ifjúsági film, célcsoportja elsősorban a kamaszok, ezért is van az hogy hiába félelmetesek az életre kelt démonok, valóban olyanok mint a Piedone mozik rosszfiúi, inkább csak csetlenek-botlanak. Így aztán hiába jött David F. Sandberg rendező a horrorfilmek klubjából, itt a horror motívumai csak díszítő elemek, mintha csak egy gótikus templom életre kelt vízköpői lennének. És bárcsak a filmgyártásban is minden úgy működne, ahogy Billy Shazam! varázsigével… Egy biztos: Henry Gayden forgatókönyvírónak nem adták át a történetmesélés szupererejét.

Shazam!
amerikai kalandfilm
Szereplők: Zachary Levi, Mark Strong, Jack Dylan Grazer
rendezte: David F. Sandberg
bemutató: 2019. április 4.