Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Február 18-án népszavazás dönt arról, hogy életbe lépjen-e Erzsébetvárosban az éjféli csendrendelet. Erről az önkormányzat maga is dönthetett volna, hiszen évek óta ezt kérték tőlük az általános iskolák tanárai, a szülői munkaközösségek, az idősek, a családok. Hogy miért lesz mégis népszavazás? Mert addig is telik az idő, az óra mutatói és a kocsmák pénztárgépei pörögnek. A szavazásra éberen figyel a pártpolitika, hiszen jól lehet majd szondázni, hogy mit reagálnak a lakók a tíz év óta tartó emberkísérletre, arra, hogy családok, gyerekek, szülők, idősek életét hogyan teszi változatos módon tönkre a buliturizmus. Az, hogy éjjelente tízezrek vonulnak keresztül a városrészen, szállják meg azt részegen üvöltve, mindent öszehányva, autókat szétrugdosva, hogy aztán hajnalban megérkezzennek a VI. , VII., és VIII. kerületi társasházak Airbnb-s lakásaiba, ahol szintén összehányják a liftet, és üvöltve szétrúgnak mindent, ami az útjukba kerül. Az erzsébetvárosi családok magukra maradtak, kiszolgáltatva az állandóan éhes vendéglátó maffiának és a mindig szomjas bulihordáknak. Február 18-án kiderül, hogy az erzsébetvárosi képvielők hallgatására, az ellenzék sunyi asszisztálására miképpen reagálnak azok, akik még nem menekültek el az erurópai drogkereskedelem paradicsomából, arról a területről, amit a közigazgatás Erzsébetvárosnak nevez. Garai Dórával, az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport egyik alapítójával és szóvivőjével beszélgettünk, dafke, mert szinte kizárólag a kocsmalobbitól hangos a sajtó, viszont magukat az erzsébetvárosi lakókat szinte senki nem kérdezi. 

PZL- 061.hu

Mit vársz a februári népszavazástól? Valóban borítékolható az igenek győzelme? Ha igen, mennyi idő alatt futhat át a rendszeren az éjféli csendrendelet?
Bem szeretek ilyesmiben előre találgatni, de hiszem, hogy már tavaly tavasszal is az igenek többsége hívta életre a csoportunkat és adott neki létjogosultságot. Borítékolni persze nem lehet, de ami biztos, az az, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy így legyen. Sajnálatos időhúzásnak tartanám, ha az eredmény utáni első testületi ülésen nem születne meg a jogosan elvárható rendeleti úton való szabályozás.

Voltak-e konkrét fenyegetései a kocsmalobbihoz köthető személyeknek? A Facebook-csoportban többen beszámoltak nyílt utcai inzultusokról…
Több ilyen beszámolót is meghallgattunk, melyben a virtuális világon kívül, a való életben is inzultusok érték a csoporttagjainkat az Élhető Erzsébetváros oldalon való aktivitásuk miatt, utcán, a Klauzál csarnokban, lakókörnyezetükben. Szervezői körünkben is van olyan aki telefonon kapott sokatmondó célzásokat a “nem megfelelő hozzáállása miatt”. A virtuális világban csoporttagjainkat ért offenzív kommenteket egyelőre tudtommal senki nem vette még komolyan.

Többen felvetették, hogy Erzsébetvárosban pont azzal nőne az ingatlanok értéke, ha érvénybe lépne a csendrendelet. Mit gondolsz erről?
Teljesen egyetértek. Ezt a narratívát igazolják azok a kimutatások is, amik tanúsága szerint a szomszédos kerületek, ahol éjszakai szabályozás van érvényben, már messze elhúztak Erzsébetváros mellett ingatlanárak tekintetében. Egy kerület, ami nem úszik a szemétben, ahol éjszaka lehet pihenni, és ami megőrzi történelmi és épített örökségét mint Budapest belvárosának szerves része, mindenki számára sokkal vonzóbb lesz egy eredményes szabályozás után, legyen akár itt élő, itt befektető, vagy idelátogató turista.

Mit gondolsz a szülői munkaközösségek, tanárok, gyerekek, iskolák, és helyben élők markáns és évek óta tartó tiltakozása ellenére miért nem lépett fel a lakók érdekében Vattyamány Zsolt?
Nemrég született egy cikk az Átlátszón, mely egyes politikusok és bizonyos rétegek kötődését igazolja a “bulibizniszhez”. Azt gondolom, ez előbbi, a párthűség és a kérdéses szórakozóhelyek által kifejtett masszív nyomásgyakorlás lehet a magyarázata annak, hogy a polgármester egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni sem a helyzetünk súlyosságát, sem az alapvető jogok biztosának egyértelmű állásfoglalását.

Nem lehet, hogy maga a népszavazás egy teszt, és azt szondázza hogy a mennyi szavazót veszítettek azért, mert a városrészre szabadult a buliturizmus és a bűnözés. Szóval, most letesztelik, és majd a tavaszi válaszi választásokig ennek fényében alakítanak…
Teljesen nyilvánvaló, hogy mind az országgyűlési képviselő választás, mind az önkormányzati választás miatt most minden párt próbál taktikázni azzal, kinek kedvezzenek, kampányolnak, kérdezősködnek. Meglátásom szerint a legtöbb belső-erzsébetvárosi ember látva azt, ami az elmúlt fél évben itt történt, nem ül fel ezeknek a forgatókönyveknek. Sok embertől hallottam már jövet-menet, hogy elegük van a pártok marakodásából a kerületi koncok felett, könnyen előfordulhat, hogy inkább olyan embereknek adják a bizalmukat, akik nem bújnak pártszínek és fogadóórák mögé, hanem hitelesen képviselnek, nem egy kerületet, hanem egy kerület lakóit.


A kocsmalobbi kommunikációs ügynökségeket alkalmaz, hogy szétzúzza az Élhető Erzséberváros Facebook Csoport egységét. Melyek azok a technikák, trükkök, amelyek még téged is megleptek?
Minden nap érnek meglepetések… (nevet) Sok minden lefolyt már a Dunán, amióta ennek nekiálltunk, volt a “nyugger”-kampány, a fiatalságellenes kampány, a bezáratós családokat tönkrezúzós kampány, az ingatlanpiaci hisztériakeltés, bércikkek,  a lakók ijesztgetése hogy ha be kell zárni korábban akkor az airbnb lakásokban alakulnak majd ki a kocsmázások, és olyan emberek megszólaltatása a lakók nevében, a valódi érintettek helyett, akik könnyedén hiteltelenné tehetik, bagatellizálhatják a helyzet. A kocsmás tüntetés belsős körleveléhez volt szerencsénk hozzájutni, ahol a dolgozókat azzal riogatták, hogy este 10-kor be akarunk záratni mindent és akkor ők ki lesznek rúgva. Természetesen az első pillanattól kezdve minden törekvésünk nyilvános és változatlan, petíciónkban is éjféli zárás szerepelt, mellyel az érintettek persze teljesen tisztában voltak. Igaz, volt olyan pultos lány aki kerek perec megmondta, hogy kötelező elmenniük, hogy tömeg legyen. Csoportunk képviselői is változatos neveket és jelzőket kapnak, sok ezek közül nem szalonképes, a többi meg inkább vicces. Sajnos a jövőben is számítanunk kell hasonló trükkökre, de szerencsére gyorsan tanulunk a hibáinkból és legközelebb már mindig résen vagyunk, hogy ne engedjük szétzilálni egy ilyen komoly kerületi egység morálját.

Hogy érzitek, folyamatosan nő a turizmus nyomása Erzsébetvároson? A helyzet stagnál? Télen kevesebb a buliturista? Mi a dolog dinamikája? Egész héten megy az üvöltözés, vagy csak csütörtöktől szombat estig? Vannak-e jelei, hogy átfolyik Terézvárosba a dolog, vagy Erzsébetváros többi területére is?
Egyre nagyobb a nyomás, pedig azt gondoltuk, a tél talán átmeneti enyhülést hozhat, de sajnos csalódnunk kellett. Természetesen számszerűen kevesebben vannak télen, mint nyáron, de még így is nagyon sokan vannak, és egyre kevésbé szeretnének játékszabályok szerint játszani. Idejönnek úgy, hogy itt most mindent lehet, és mikor újfent tiltással, csitítással, ne adj Isten haragos reakciókkal szembesülnek, még agresszívebben viselkednek. Azt vesszük észre, az ide látogató bulizók sértésnek veszik ha nem kívánunk asszisztálni “életük éjszakájához”. Sajnos az üvöltözés-rongálás-randalírozás egész héten jellemző, sőt, nem csak szombatig, hiszen az Instant nagyszerű ötlete nyomán most az a népszerű, hogy “vessünk véget a bulimentes vasárnapnak”. Pedig belegondolva, ha valaki csak lerészegedni jön, az simán megy 1-2 óra alatt, mégis reggelig tart a dühöngés. Attól tartunk, emögött az utcáinkon könnyedén hozzáférhető  kábítószerek állnak, ezektől a szerektől “pörögnek” a bulizók reggelig. Könnyen belátható, hogy a bulizók fizetési hajlandósága egyenes arányban áll a bedrogozottság mértékével. Talán ez is egy ok, amiért a szórakozóhelyek az éjfél utáni bevételek kiesését fájlalják a nyitvatartás lerövidítésével kapcsolatosan. Erzsébetváros többi része is egyre többet érzékel a problémákból. A szemét, hányás és ürülék már náluk is mindennapos. Az üvöltözők és részegen hazatámolygók is ugyanúgy jelen vannak a körúton túl. Autók rongálásával is szembesülniük kell. Arról még nem biztos hogy tudnak képet alkotni, milyen lehet mikor egy társasházon belül több kocsmából döngeti a falakat a mélynyomó, vagy hogy milyen lehet az Instant komplexum mellett élni, de azt hiszem már ők is kezdik sejteni. A belső-Erzsébetváros nem autonóm kis terület, hanem szerves része az egész kerületnek, meg kell tehát védenünk egymást. A hatodik kerületből a szállásokra részegen hazamenőkre érkezik sok panasz, illetve a Király utca terézvárosi oldala ugyanolyan kétségbeejtő helyzetben van mint mi. Problematikus hogy ők nem voksolhatnak a saját életüket szervesen érintő kérdésben.

Milyen arányú a kerületet elhagyók aránya? Vannak-e társasházak, ahol palotaforradalom tört ki az Airbnb miatt?
Hatalmas mértékű elvándorlást tapasztaltunk az elmúlt években, de 2016-ban és 2017-ben ez megtorpant, mert aki tudott, már elmenekült, aki pedig nem, azoknak mára eladhatatlanná vált az ingatlanjuk a túlkínálat és az élhetetlen körülmények miatt. Aki pedig önkormányzati lakásban lakik sokszor panaszkodni is fél, tisztelet a bátor kivételnek.

Mit hallottál, vannak-e B-tervei a kocsmalobbinak, ha bevezetnék a csendrendeletet?
Sok spekulációt hallunk, az elképzelések pedig hétről-hétre változnak a történések fényében, így ezekkel még nem foglalkoztunk érdemben. Erőforrásainkat most igyekszünk a legfontosabb feladatokra fordítani, hogy a népszavazáson sikerüljön hűen tükrözni az erzsébetvárosi családok és lakóközösségek véleményét.

Képek: Garai Dóra archiv / Facebook


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •