Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share

Tizennégy friss olasz filmet mutat be szerdától november 16-ig három magyar városban a 17. MittelCinemaFest – Olasz Filmfesztivál.

MTI

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecitta által szervezett fesztivál a legfrissebb olasz filmtermésből válogat. Az eredeti nyelven, magyar felirattal vetített alkotásokat a budapesti Puskin és Tabán mozikban, valamint részben a szegedi Belvárosi moziban és a debreceni Apolló moziban mutatják be – közölte a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Gian Luca Borghese elmondása szerint a válogatás szeretne átfogó képet nyújtani a mai olasz filmművészetről, megmutatni, hogy az olasz mozi miként és mennyiféle módon közelítik meg a mai Olaszországot. A MittelCinemaFest ezért nagyobb részt olyan filmeket mutat be, amelyekkel máskor nem találkozhat a közönség a magyar mozikban, bár néhány alkotást Magyarországon is forgalmaznak majd – jegyezte meg. Gian Luca Borghese felhívta a figyelmet arra is, hogy több vetítésen a filmek alkotóival is találkozhat a közönség.

A program többek között olyan filmeket kínál, mint az idei Berlinalén díjat nyert Dafne és a Roberto Saviano regénye alapján készült Ragadozók, a több fesztiválon is méltatott Az én lányom, a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Anyaság vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, Marco Bellocchio legújabb alkotása, Az első áruló.

A mai olasz mozi egyik legfontosabb alkotójaként számon tartott Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel maffiatörténetében. A film központi alakja egy korábbi maffiózó, Tommaso Buscetta, akinek tanúvallomásával segített térdre kényszeríteni a szicíliai Cosa Nostrát – szólt a fesztivált nyitó alkotásról Gian Luca Borghese.

Premier előtt lesz látható a részben Magyarországon készült Medvevilág Szicíliában című egész estés rajzfilm, valamint a magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációja. Gian Luca Borghese felhívta a figyelmet arra is, hogy több vetítésen a filmek alkotóival is találkozhat a közönség. A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.

Kép: Az első áruló 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share