A dokumentarista fotózás egyik ígéretes tehetsége, Mohos Zsófia kiállítása nyílik meg december 15-én, az Aranytíz Kultúrházban. A fotóművész munkássága nagyon fontos ezt a fotón szereplő alanyok is elismerik. A kiállítás címe is telitalálat: Akik a képből mindig kiesnek. 
 
Az idősebb generációnak sokat köszönhetünk. Egy országot, tradíciót, de ha csak a hasunkra gondolunk, akkor a házias ételeket is idevehetjük. Nincsen jobb a nagymama főztjénél és sok esetben beszélgetni is velük a legjobb. Mégis alig-alig figyelünk rájuk. Röviden megfogalmazva, a Facebook meg a Tik-tok világa nem róluk szól. Sajnos! Pedig oly sok mindent köszönhetünk nekik. Kár, hogy kevés figyelem jut erre. De szerencsénkre létezik egy Mohos Zsófia nevű fotóművész, aki nem feledkezik meg róluk. 
 
– Zsófika! Mikor érkezett?
– Pénteken reggel indultam, sima utam volt, délre már itt is voltam. Hogy tetszik lenni?
– A biciklivel elindulni, megállni nehéz. Amikor hajtom, akkor már jó. És hogy halad a munkával, mióta találkoztunk? Milyen ott a másik faluban?
– Rimócon? Ott is sokat dolgoztam, meg itt is. Elkészült a könyvem. Azért jöttem most, hogy bemutassam.
– Milyen fontos ez a munka. Mink lassan elfogyunk. Nagyon fontos, hogy itt van, Zsófika….
 
Ez egy valós párbeszéd volt, ami jól mutatja, hogy mennyire jól esik a figyelem! A kiállítás megnyitójának facebook eseményében olvastam ezt a néhány sort, ami szintén nagyon ideillik, ezért megosztom Önökkel. 
 
“akik a képből mindig kiesnek
vagy idejük sincs belekerülni
mert amire a kezüket megtörölnék
megigazítanák a kendőt kalapot
szóval lencseképessé tennék
magukat kifogy a film lemegy
a nap oda az alkalom márpedig
mindannyian jól tudjuk milyen
fontos a fény a körülmények
általában hogy maga a kép
a lehető legelőnyösebben
mutathassa amit mutatnia kell”
 

A Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjjal kitüntetett Mohos Zsófia fotográfus (k), Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója (b) és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (j) az ügynökség díjátadó ünnepségén a budapesti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2022. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A december 15-ei megnyitón maga a művész is megszólal egy helyszíni közönségtalálkozó keretein belül. A beszélgetést a Képmás főszerkesztője Szám Katalin fogja moderálni. Itt megtudhatjuk majd mi vezérelte ehhez a nagyon fontos témához a művésznőt. 

Esemény Facebook: ITT