Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share

 

Molnár György (Elefánt) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző, a legendás Omega együttes tagjaRed Fighter címmel új szólóalbumot jelentetett meg.  A lemezen Elefánt egy eddig még kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be újra: nemcsak gitározik, hanem mint szövegeket is írt, sőt énekel is.

061.hu

Elefánt zenei karrierje még 1967-ben kezdődött, amikor a Decca együttes gitárosaként bontogatta szárnyait – ekkor figyelt fel rájuk az Omega egy Balaton parti koncerten, és mivel éppen gitárost kerestek, fel is ajánlották neki a pozíciót. Az Omegában ragadt rá a közismert Elefánt becenév, amire azzal szolgált rá, hogy energikus gitározásának egy márkás mikrofon is áldozatául esett („Elefánt a porcelánboltban”).

Hamar kiderült, hogy zeneszerzőként is megállja a helyét az együttesben: első saját szerzeménye a Tűzvihar című dal volt 1969-ben, igazi dalírói tehetségét azonban inkább csak 1971-től, Presser Gábor távozása után bontakoztatta ki teljes valójában . Olyan dalokat írt, mint a Szomorú történet, a 200 évvel az utolsó háború után, a Törékeny lendület, Omegauto, A madár, A bűvész, Addig Élj, vagy az Omega legsikeresebb lemezének címadó dala, az Időrabló, de visszaköszön a keze munkája a legendás Fekete Pillangó-ban is.

Gitárosként a kezdetektől fogva jól kidolgozott szólókkal és sajátos hangulattal kápráztatja el a közönséget koncertjeiken, ez a különleges hangulat pedig szólókarrierjének dalaira is jellemző. Kevesen tudják, hogy nem a Red Fighter Elefánt első saját lemeze: bemutatkozó szólóalbumát még 1989-ben készítette el, Megszakadt kapcsolat címmel.

Ezen nemcsak gitározott és az összes dal zenéjét szerezte, hanem nagy részüket ő maga is énekelte, néhánynak a szövegét is ő írta. 2016-ban bejelentette, hogy Omega Elefánt Band néven új zenekart alapít, amellyel a közeljövőben lemezbemutató turnéra is indul. A bemutatkozó dalhoz tartozó videoklip ‘Dél Keresztje’ címmel április 24-én – stílusosan György napon –  jelenik meg.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share