Angela Merkel német kancellár részvételével pénteken nyitják meg ünnepélyesen a Barberini Múzeumot, Potsdam új képzőművészeti múzeumát.

MTI

A nyitó kiállításra a világ számos neves múzeumaiból, Párizsból, Szentpétervárról, Jeruzsálemből, Washingtonból, valamint magángyűjtőktől is érkeztek kölcsönkapott művek, köztük Monet és Rodin alkotásai – közölte csütörtökön Hasso Plattner, a múzeum alapítója. “Büszke vagyok arra, hogy ezt kezdőként is elértük. Ez az irántunk táplált bizalom bizonyítéka. Azt is mutatja, hogy van jogosultsága Potsdamban egy ilyen múzeumnak. Rácáfoltunk azokra az aggodalmakra, melyek szerint a művészet iránt érdeklődők elsősorban Berlin felé orientálódnak” – fogalmazott a mecénás.

Az intézmény egy városi fesztivál keretében már szombaton megtekinthető, de hivatalosan hétfőtől látogathatják a műkedvelők. Három év alatt épült fel újra Potsdam belvárosában a 18. századi Barberini-palota, mely a második világháború idején megrongálódott. A történelmi barokk homlokzat egy modern, 17 kiállítótérrel rendelkező múzeumi épületet takar. Plattner több millió eurós adománya segítségével jött létre a történelmi homlokzat és a vörösréz tető. A milliárdos úgy döntött, műgyűjteményének egy része számára megfelelő hely lesz az egykori palota. De a múzeum a jövőben nemcsak gyűjteménye darabjait állítja ki, hanem változatos tárlatokat is terveznek.

Plattner az 1980-as évek közepe óta gyűjt műalkotásokat, elsősorban impresszionisták, például Monet, Renoir és Pissarro műveit, de Richter és Warhol alkotásai is megtalálhatóak gyűjteményében. Ortrud Westheider, a múzeum igazgatója elmondta, nyitásként két kiállítást mutatnak be több szinten, mindkét tárlat május 28-ig tart. Az Imressionismus. Die Kunst der Landschaft (Impresszionizmus – A táj művészete) címmel 140 munkát mutatnak be, ezek közül 41 Monet műve, 14 Rodin szobra. A művészek különböző műveit tematikusan állítják egymással szembe, hogy szemléltessék az impresszionista festészet fejlődését. 

A másik nyitó tárlat a modern művészet klasszikusait – köztük Liebermann, Munch, Nolde és Kandinszkij – mutatja be mintegy hatvan festmény és szobor segítségével, amelyek 1890-től kezdődő százéves fejlődést szemlélteti.

Fotók: Museum Barberini