A Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát mostantól Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti, amelyet május 18-án avattak fel hivatalosan.

061.HU

Az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap életének meghatározó szereplője volt a 2021 májusban elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze. Kétszer töltötte be az Alap elnöki pozícióját (1998-2002, 2010-2011), amely időszak alatt számos maradandó intézkedésével és az általa megalkotott életfa motívumot ábrázoló logóval az intézményt a kultúratámogatás egyik legjelentősebb pontjává tette.

A Nemzeti Kulturális Alap egykori elnöke tiszteletére és emlékére 2023 januárjától ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet, májustól pedig falfestmény formájában a gazdag életművének egyik emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia alakja elevenedik meg a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

A városképet is meghatározó falfestményen a sétáló Fehérlófia, másik nevén Fanyűvő egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Az egészalakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára.

Szentmártoni János a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy “Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy

a Művészetnek, a Művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van

–  monumentális életművének megismertetése és ápolása pedig nemes küldetésünk és kötelességünk.”

“Jankovics Marcellnak a kultúra gazdagítása mellett a kultúra támogatása is szívügye volt. Kötelességünknek éreztük ezért, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azokat az NKA szimbólumává tegyük. Ezért választottuk a művész által megalkotott életfát ismét a Nemzeti Kulturális Alap címeréül, s így valósult meg a Fehérlófia összetett karakterét ábrázoló emlékfal is “– fogalmazott Bús Balázs, az NKA alelnöke.

Kifejtette, az életfa a kultúra jövőjének és így az NKA missziójának is a jelképévé vált. Az NKA egybeforrt az ősi jelképpel, amit a szervezet támogatáspolitikája is tükröz, ahol a fa gyökérzete maga a Nemzeti Kulturális Alap, amely táplálja a kultúra egészét. “Ahhoz, hogy erős és ellenálló kultúrrendszerünk, ha tetszik kikezdhetetlen kulturális immunrendszerünk legyen, a gyökérzetnek folyamatosan erősödnie kell, ez szavatolja ugyanis az egyre inkább teret nyerő woke és cancel kultúrában a kulturális kihívásokkal szembeni védelmet. “Végül kiemelte: a Nemzeti Kulturális Alap a magyar kultúra meghatározó szereplője, és mint ilyen az az intézmény, amelyre hosszútávon szükség lesz.  

“Megtisztelő volt ezt a csapatmunkát összefogni és lebonyolítani “– tudatta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára –, ugyanis amellett, hogy Budapest egy fontos műemlékének tűzfala újulhatott meg a falfestés előtt, az úttörő és újító művész, Jankovics Marcell életműve minden grafikával és innovációval foglalkozó ember számára példaértékű, amelyhez ezzel a projekttel talán valamennyit mi is hozzátehettünk.  

Az animációs film egyedi képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda – Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette mementóként az épület tűzfalára. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiumának támogatásával valósulhatott meg.

A Nemzeti Kulturális Alap épülete, a Gyulai Pál u. 13. Gottgeb Antal építőmester egykori otthona, később rövid ideig Krúdy Gyula lakhelye, majd a Vadász és Versenylap szerkesztősége közel 20 éve a Nemzeti Kulturális Alap székhelye.Az idei év különleges a Nemzeti Kulturális Alap életében, hiszen 1993-as alapításától számítva az intézmény idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

Vezető kép: Hatlaczki Balázs