Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Morricone 60 címmel októberben válogatás jelenik meg Ennio Morricone filmzeneszerző elmúlt hatvan évben komponált műveiből. Még ma is kottapapírt készít az éjjeli szekrényére, hogy ha eszébe jutna egy dallam, le tudja jegyezni – mondta el a 87 éves olasz zeneszerző egy interjúban.

MTI

Idén az Aljas nyolcas című Tarantino-western zenéjéért Oscar-díjjal jutalmazott legendás zeneszerző, akinek gerincproblémái miatt a közelmúltban több koncertjét le kellett mondania, hamarosan újra a karmesteri pulpitusra lép, és folytatja fellépő körútját. A misszió és a Cinema Paradiso című filmek zeneszerzője az AP hírügynökségnek római otthonában elmondta: dirigensként továbbra is nagyon izgul. “Minden jóindulat ellenére azért előfordulnak bakik, és engem a legkisebb döccenők is zavarnak, még akkor is, ha a közönség észre sem veszi őket” – mesélte.

Szívesebben komponál zenét, bár az is természetes a számára, hogy ő vezényelje azt a muzsikát, amelyet szerzett – fűzte hozzá. Örül Hollywoodban kapott Oscar-díjának, megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte, “az a fontos, hogy az ember ne gondoljon rá folyton”. Morricone 2007-ben már elnyerte az amerikai filmakadémia életmű-Oscarját, de konkrét filmzenéért februárban először vehette át az aranyozott szobrot. Manapság is egy csomó kottapapírt készít esténként az éjjeli szekrényére, hogy le tudja jegyezni a lefekvés után eszébe jutó ötleteit. “Véletlenül is támadnak ötleteim, néha éppen akkor, amikor autóban ülök” – mondta.

Munkájában a filmrendezővel való kapcsolat a legfontosabb számára. A muzsikával azt akarja kifejezni, amit a film nem mond el, amit a néző nem láthat a filmvásznon. “Nem a képeket magyarázom a zenémmel” – mondta. Morricone 60 címmel a pályafutása elmúlt hatvan évében született műveiből jelenik meg válogatás. A lemezt a Decca Records adja ki októberben. A korongon néhány nagysikerű szerzeményének új felvétele is szerepel a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar előadásában.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •