Ferenc József osztrák császár, magyar király és felesége, Sisi néhány személyes tárgyára, köztük cipőkre és egy napernyőre is lehet licitálni egy bécsi árverésen, amelyet a Dorotheum aukciósház tart június 18-án európai uralkodókhoz, főleg az osztrák császári házhoz köthető emléktárgyakból.

MTI

Eladásra kínálják egyebek közt Ferenc József császár két pár legfinomabb kecskebőrből készült, selyemmel bélelt házicipőjét, tovább Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné egy pár fekete, gyöngyökkel kivarrt selyemszatén cipőjét, amelyek 5000 és 8000 euró közötti áron kelhetnek el az aukciósház becslése szerint. Megvásárolható Sisi egy magyar koronával díszített napernyője is, amelyet magyar királynéként használt, ennek leütési árát 2500-5000 euró közé teszik.

A lábbelik eredetét Eugen Ketterlnek, a császár személyi komornyikjának kézírásos feljegyzése igazolja. Az aukción 283 “történelmi” tétel szerepel, köztük számos magyar vonatkozású tárgy, több katonatiszti és nemesi tarsoly, vagy például egy festmény, amelyen Mária Terézia a magyarok segítségét kéri hatalma megtartásához.