Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A háború következményeiről fest megrendítő képet az országúton csavargó gyerekek történetén keresztül a Valahol Európában című musical, amelyet pénteken mutat be a Pesti Magyar Színház, Nagy Viktor rendezésében. Mostantól tehát egyszerre látható három Dés-musical a fővárosban: mindazok, akik már látták A dzsungel könyvét, és sorban állnak a A Pál utcai fiúk jegyeiért, megnézhetik a Valahol Európában című produkciót is a Pesti Magyar Színházban.

MTI

A darab a II. világháború végén játszódik. Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A történet szereplői az árván, otthontalanul kóborló gyerekek, akik bandákba verődve járják az országot, próbálják túlélni a háború viszontagságait. Vándorlásuk közben találnak egy elhagyatottnak tűnő kastélyt. Ott Simon Péter egykori karmester és zeneszerző lakik, aki megtanítja a gyerekeket a zene fontosságára és szeretetére. Azonban a háborút a felnőttek sem képesek abbahagyni. Üldözni kezdik a gyerekeket és fegyverrel indulnak ellenük. A gyerekek ellenállnak, a harc sikeres, mégis tragikus véget ér.

“Ez sötét történet, hisz mindkét felvonása halállal végződik, mégis ott van benne a jó, a katarzis felemelő érzése, mert a zene feloldja a konfliktusokat és enyhíti a fájdalmat” – idézik a közleményben Nagy Viktort. A darab rendezője elmondta: olvasatában Simon Péter, a karmester Don Quijote-szerű figura, aki önfeláldozó tettével hívja fel a figyelmet az elembertelenedő, kizökkent világra, és hozza el a megváltást védencei számára. “Rendezői ars poeticám szerint nem a történelem átírt és újraértelmezett lapjai az érdekesek, hanem az, hogyan képesek az emberek átélni mindezt. Az emberséget keresem a történetekben” – mondta.

A Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján készült musical zeneszerzője Dés László, a dalszöveg Nemes István, a szövegkönyv Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter munkája. A Simon Pétert alakító Reviczky Gábor mellett a produkció főbb szerepeiben Mahó Andrea, Pavletits Béla, Ágoston Péter, Vida Bálint, Bősz Mirkó, Bede-Fazekas Szabolcs és Gémes Antos látható. Az előadásban közreműködnek a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei. A díszletet Csík György, a jelmezeket Rátkai Erzsébet tervezte.

fotó: Pesti Magyar Színház
   

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •