A tökéletes nyáresti program: mozi a szabad ég alatt. Azonban kertmozi vagy autósmozi nem csak a Balaton mellett van, bőven találni a fővárosban is szabadtéri vetítéseket, ahol egy fröccs vagy limonádé mellett ropogtathatjuk a popcornt, nézhetjük a csillagokat, és persze a filmet. Minek ide a plázamozik sarkvidéki légkondija, amikor szellő fúj a Duna felől, a város felett, vagy egy budai villa kertjében…

061.hu – Tihanyi Rita

Árkád autósmozi

Az autósmozik kevésbé népszerűek Budapesten, mint a kertmozik, de azért erre is van lehetőség: augusztusban az Árkád tetőparkolóján minden nap lesz vetítés, a klasszikusoktól az elmúlt évek sikerfilmjeiig, így mindenki találhat magának valót. Ha esik, akkor is lesz film, viharos időjárás esetén azonban elhalasztják a programot.

A kép illusztráció. (Forrás: dailypost.co.uk)

Budapest Rooftop Cinema

Már évek óta tartanak kertmozis esteket a Corvin Club nyári tetőteraszán, ahol a város felett különleges filmélményben lehet részünk. A filmek vegyesek, vetítenek klasszikusok (mint például a Grease), magyar filmeket (mint az idén megjelent A viszkis), és az elmúlt évek amerikai sikerfilmjei is műsoron vannak.

Paramount Nyári Mozi

A filmcsatorna szabadtéri vetítései szintén különleges helyszínt találtak maguknak: az A38 hajót. Augusztusban hétfőnként lehet filmezni, az örök kedvencektől az elmúlt évek sikerfilmjeiig, például a Forrest Gump vagy a Hang nélkül.

fotó: paramountchannel.hu

Fellini Római Kultúrbisztró

A Fellinit talán már nem kell sokaknak bemutatni, a római part kedvelt helye. Lábunkat a Dunába lógatva nézhetjük a filmeket egy stégen felállított vetítővásznon, így az élményhez még a folyó hullámzása is hozzátesz. Az egyéb kulturális programok mellett mozi mindig szerdánként van.

https://www.youtube.com/watch?v=R-m-Fc0atiE

.

Kabin

A Duna pesti oldalán is van ám élet, na meg filmezés: a Kabin a Népszigeten, a vasúti összekötő híd lábánál várja a vendégeket. Aki lazulós, vízbámulós moziélményre vágyik, az csütörtökön vegye az irányt a Kabin felé.

forrás: Facebook/Kabin

Barabás Villa

A Barabás Villa egy gyönyörű klasszicista épület a Városmajorban, megannyi kulturális programnak ad helyet: kiállítások, felolvasások, koncertek, és persze mozi. A filmeket rossz idő esetén a rendezvényteremben vetítik.

forrás: Facebook/Barabás Villa

Hippie Island

Az összegraffitizett, hippi stílusú helyet a Margitszigeten találjuk, ideális hely a koktélozáshoz, és persze a filmnézéshez. A Margitsziget amúgy is a főváros egy legnagyobb zöld oázisa, nem is találhatnánk jobb helyet a kertmozis hangulathoz.

forrás: Facebook/Hippie Island

Tranzit

Egy buszpályaudvar is lehet hangulatos, ezt a Tranzit már bebizonyította a budaiaknak, hát még milyen hangulatos kertmozizni egy buszpályaudvarból lett bisztró kertjében. A Tranzit mindenkire gondol: hétfőnként a felnőttek filmezhetnek, keddenként a gyerekek és a lélekben gyerekek.

forrás: Facebook/Tranzit

MOZI.KERT

A MOMKult belső, ligetes kertjében szerdánként tartanak kertmozis esteket, vagyis MOZI.KERTet. Padokon, székeken, párnákon, illetve a fűben lehet találni helyet, és esőhelyszínük is van, szóval elmaradt vetítésekre sem kell számítani. Az érkezőket a film előtt egy órán keresztül akusztikus zenével szórakoztatják.

forrás: Facebook/MOMkult

A Kert Bisztró

A Kert két éve nyitott meg Zuglóban, egy múltszázadi családi vendéglő helyén. A zuglói bisztró ősfás kertjében igazán hangulatos a mozizás, amit keddenként tehetünk meg.

forrás: Facebook/A Kert Bisztró

várKERTmozi

Gyönyörű történelmi környezetben, a Várkert Bazárban is nézhetünk a szabad ég alatt filmeket, főleg magyar mozikra lehet beülni. A vetítések előtt beszélgetések vannak az alkotókkal a film előkészületeiről és forgatásáról.

forrás: Facebook/Várkert Bazár

Nagyszünet

A Budapest Parkba nem csak koncertekre érdemes menni, hiszen ott a Nagyszünet, egy valódi kis sziget a Parkban, ahol zöld a fű, lehet csocsózni, függőágyban pihenni, egyszálgitáros koncertet vagy könyvbemutatót nézni, és persze mozizni, a Sony Movie Channel jóvoltából. A vetítések keddenként vannak, láthatunk modern remekműveket, a legújabb klasszikusokat, illetve kultikus történeteket egyaránt.

forrás: Facebook/Nagyszünet