Nagyszabású raktárépítés kezdődik az óbudai Kiscelli Múzeum alatt, hogy helyet csináljanak a Várból kikerülő műkincseknek.

HVG.hu

Több méter mélyen, a hegy gyomrában alakítják ki a Kiscelli-kastély udvara alatt azt a raktárt, ahol a későbbiekben a Budapesti Történeti Múzeumból származó műkincseket elhelyezhetik. A Budai Vár kormányzati negyeddé alakítása miatt ugyanis mennie kell nem csak az Országos Széchényi Könyvtár könyv-, illetve folyóirat-állományának, de a Történeti Múzeum várpalotában őrzött gyűjteményének is.

Az állomány három fontos csoportból tevődik össze: régészeti leletekből, a várostörténet tárgyi anyagából és képzőművészeti alkotásokból. A  múzeum több egységből áll: a Várban kialakított kiállítóhelyen például a középkori várpalota feltárt maradványai is láthatók. A Kiscelli-kastélyt szintén a múzeum használja, így adódott, hogy a raktározási gondokat ott oldják meg. Ehhez jelentős költségekkel járó építészeti beavatkozásra lesz szükség, mivel a sziklás hegycsúcs alatt homokréteg húzódik, így komoly statikai megerősítés szükséges.

A kastély helyén egyébként egykor trinitárius kolostor állt; 1941 óta múzeum. Az  épületegyüttes súlyos sérüléseket szenvedett Budapest II. világháborús ostromakor, ennek nyomai máig jól láthatók. Kevés olyan középület van, amely hét évtized elteltével is ennyire magán viseli a háborúk nyomát. Az épület rendbetételét azonban a rendszerváltás utáni kormányok egyike sem viselte a szívén, jóllehet annak a költsége nem sokkal lenne több, mint amibe például a föld alá tervezett raktárbővítés kerül.

A Kiscelli Múzeumról készült ÉPÜLET PAPARAZZI: A Kiscelli Múzeum rejtett zugai a kriptától a zsinórpadlásig című cikkünket ITT olvashatjátok. 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula- 061.hu