Új kiállítással jelentkezik az óbudai Budapest Galéria, a kortárs magyar művészet egyik fontos bázisa. Az Inside express IV. című tárlat a Balkon kortárs művészeti folyóirat és a Budapest Galéria együttműködésében jön létre. A Balkon által alapított, most negyedszer átadott INSIDER-díjat a folyóirat inside express című rovatában az elmúlt 12 hónapban bemutatkozó alkotók közül Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd nyerte el.

061.hu

A kiállítás címét és tematikus keretét Öveges József 1957-től a Magyar Televízióban azonos címen sugárzott, közkedvelt tudománynépszerűsítő műsora adta. A Kossuth-díjas fizikus, közismert nevén Öveges professzor ismeretterjesztő sorozata nemcsak a mindennapok részeként láttatta a bonyolult fizikai és kémiai folyamatokat, hanem személyiségével és performatív előadásmódjának fesztelenségével mintegy beavatottá is tette a nézőt. A sorozatban bemutatott egyszerű, bárki által elvégezhető és megérthető kísérletek testközelbe hozták a természettudományos megfigyeléseket összegző, ám a laikusok által gyakran hozzáférhetetlennek tűnő képleteket.

Öveges professzor kísérletei nyomán Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd tudományos-fantasztikus vizsgálódásai olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mi történne akkor, ha a tudományos képleteket műtárgyakként értelmeznénk? Milyen képet láthatunk, ha egy csillagászati távcsőben megfordul az alapfunkció? Hogyan működik a kontextusából kiemelt, fizikai törvényszerűséget szemléltető rajz egy tetszőlegesen kiválasztott bibliai idézettel párosítva? Milyen képet rögzít az egész napos expozíció során egy szolárgrafikához hasonlatos fotográfiai technika? 

Barnaföldi Anna rajz- és videoműve az Öveges professzor kísérleteihez kötődő reflexiókon túl változatos módon kapcsolódik az egykor (1899–1916) Budapesten működött Uránia Tudományos Színház szórakoztató ismeretterjesztő előadásaihoz.

Szécsényi-Nagy Loránd multimédia installációja és analóg fotósorozata a környezet csillagászati léptékű összefüggéseinek feltérképezéseire tesz kísérletet. Megfigyelései és leképezései olyan objektekre és meditatív folyamatokra fókuszálnak, mint a csillagászati távcső médiuma, a csillagok relatív mozgása vagy a mozgások által fokozatosan kirajzolódó pályaívek követése. 

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita