Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Vincent Van Gogh eddig kiadatlan állítólagos vázlatait, tusrajzait jelenteti meg a világ több országában igényes kivitelű albumban csütörtökön egy francia kiadó, noha az amszterdami Van Gogh Múzeum hevesen vitatja a rajzok hitelességét.

MTI

A Le Seuil párizsi kiadó kedden mutatta be a 288 oldalas kötetet, amely a holland festőfejedelemnek tulajdonított, nemrégiben felfedezett 65 tusrajz életnagyságú reprodukcióját tartalmazza. Az albumot egyidejűleg publikálják csütörtökön Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban. A sajtónak kedden bemutatott, többségében környékbeli tájakat, emellett portrékat (köztük Gauguinét), virágokat és fákat ábrázoló vázlatok állítólag 1888 és 1890 között készültek a dél-franciaországi Arles város Café de la Gare nevű fogadójában, ahol a festő szobát bérelt arles-i tartózkodása alatt.

Van Gogh állítólag a hotel egyik pénztárkönyvét használta rajzolásra, a szokatlan”rajzfüzet” a Café de la Gare archívumából került elő évekkel ezelőtt, és jelenleg meg nem nevezett magánszemélyek tulajdonát képezik. Az amszterdami Van Gogh Múzeum a Vincent Van Gogh, le brouillard d’Arles, carnet retrouvé című kötet párizsi bemutatásának pillanatában tette közé nyilatkozatát, amely szerint a “monoton, esetlen és erőtlen” tintarajzok nem a holland festőtől származnak, azok csak utánzatok.

“A múzeum szakértői a múzeum gyűjteményében és más helyeken Van Gogh-rajzokon éveken át végzett kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy e rajzok Van Gogh rajzainak imitációi” – olvasható a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével rendelkező intézmény közleményében. Az amszterdami múzeum szakértői több hibát is felfedeztek a héten publikálandó vázlatokban, például azt, hogy barna tintával készültek, holott Van Gogh 1888 és 1890 között készült rajzain sehol sem fordul elő barna tinta. A festő fekete, alkalmanként lila tintát használt, és bár ezek az idő múlásával mára megbarnultak, a szállodai kasszakönyvben látható rajzok eredetileg is barna színűek, az idő múlásával sem változtak, mivel a könyv hosszú időn át kinyitatlan maradt. A holland Van Gogh-kutatók szerint nem stimmel a papír és a stílus sem, és topográfiai hibák is előfordulnak.

A Van Gogh Múzeum már évekkel ezelőtt, 2008-ban és 2013-ban is azt állapította meg, hogy a modern festészeti irányzat atyjának tulajdonított rajzok nem Van Gogh kezétől származnak. A vitatott hitelességű kötethez az egyik legjobb Van Gogh-szakértőnek tartott kanadai Bogomila Welsh-Ovcharov, az 1988-ban az Orsay-múzeumban rendezett, Van Gogh Párizsban című kiállítás egyik kurátora adta a nevét.

Kép: The Guardian

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •