A Március 15. téren álló Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom 2017 óta rendszeres résztvevője a Múzeumok Éjszakája programjainak. Tavaly a járvány miatt nem került sor a rendezvényre, idén viszont 2021. június 26-án megújult erővel és számos érdekes programmal, előadással várja az érdeklődőket.

061.hu

Június 26-án (szombaton) 18:00 és 23:00 óra között a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos kulturális programsorozathoz. A tavalyi évben a járvány miatt elmaradt a Múzeumok Éjszakája, idén viszont újult erővel vállalják fel a templom munkatársai azt a feladatot, hogy ezen a csodálatos nyári éjszakán a hitélet-kultúra-turizmus hármasában működő ősi pesti templom értékeit megmutassák a látogatóknak.

A templom 2021. június elejétől ismét éjjel-nappal várja a szentségimádásra érkező híveket. A folyamatos szentségimádás a lelki felkészülés része az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A szentségimádás a Múzeumok Éjszakáján sem szakad meg, éppen ezért a kulturális programoknak az altemplom, a toronykilátó és a Rózsakert ad otthont. Az idei évben – ha csak virtuálisan is – de az előadások résztvevői beutazhatják a hazai és külföldi zarándokhelyeket, kegyhelyeket.

A programokat alább olvashatják:

18:00 – 19:00: Szent Pál öröksége Máltán
Hangya Edina képviseletvezető előadása (Máltai Idegenforgalmi Hivatal budapesti irodája)

19:00 – 20:00: A nyírbátori Krucsay-oltár
Lakatos József Péter szobrászművész előadása

20:00 – 21:00: Pálos emlékhelyek gyalogos felfedezése: Gönc, Balatonszemes, Klastrompuszta
Palotás Dávid újságíró előadása (PestBuda.hu)

21:00 – 22:00: Magyar hadiutazók a Szentföldön
Nagy Miklós Mihály katonai- és történeti geográfus előadása

22:00 – 23:00: Az antik pécsi temető titkai
Kálóczi Lola történész-örökségmenedzser előadása

Az altemplom barokk termében a látogatók megtekinthetik a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság keramikus művészeinek az alkotásait. Ezeknek a műveknek egy részét korábban a Vatikánban is kiállították. Az altemplomban zajló programokkal párhuzamosan a Rózsakertben Dr. Osztie Zoltán plébános várja azokat, akik hitéleti vagy életvezetési kérdésekről szeretnének beszélgetni.

A programok résztvevői a Múzeumok Éjszakájának karszalagja birtokában felmehetnek a templom tavaly megnyitott toronykilátóiba, és gyönyörködhetnek a nyáresti dunai és budai panorámában. A Múzeumok Éjszakája eseménysorozat budapesti eseményei karszalag vásárlását követően látogathatók. Karszalag vásárolható a jegymester.hu felületen, valamint a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom pénztárában.