Az igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szóló rendhagyó történelemórákkal és Slachta Margit szerzetesnővér, az első magyar női parlamenti képviselő életét bemutató tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a Terror Háza Múzeumban június 24-én, a Múzeumok éjszakáján, olvasható a múzeum közleményében.

MTI

A helyszínre látogatók megtekinthetik Viktor Silov díszegyenruháját is, mely az idei rendezvény kiemelt műtárgya lesz. A tájékoztatás szerint a rendhagyó történelemórák és tárlatvezetések során a múzeumban látogatók többek között megtudhatják, hogy a százmillió ember halálát okozó kommunista diktátorokkal szemben kik voltak azok a valódi hősök, akik bátor kiállásuk miatt a diktatúra áldozataivá váltak, vagy éppen 1956-ban életüket adták a magyar szabadságért.

A programsorozat részeként a Terror Háza Múzeumban szervezett rendhagyó történelemórák Békés Márton Mansfeld Péterről szóló előadásával kezdődnek, majd Farkas Sebestyén Marxista-leninista reneszánsz című, ezt követően pedig Lakatos Dorina Csillaghullás ’89 című előadásaival folytatódnak – olvasható a közleményben. Mint írják, az este során az érdeklődők Dudás Bertalan előadásában a kommunista propagandaplakátokról szerezhetnek ismereteket. A rendhagyó történelemórák Balogh Gábor Brenner Jánosról szóló előadásával zárulnak.

Az összegzés szerint Apor Attila a XX. Század Intézet történésze az este folyamán két alkalommal tart rendhagyó tárlatvezetést A legmodernebb magyar nő – Slachta Margit című időszaki kiállítás földszinti termében. Az éjszaka során a múzeum harmadik emeleti előadótermében állítják ki Viktor Silov altábornagy, a hazánkból 1991. június 19-én utolsóként távozó szovjet katonatiszt díszegyenruháját, amelyet 2021-ben adományozott a múzeumnak. Az érdeklődők az egyes előadások közötti szünetekben megtekinthetik a Silov altábornaggyal készített korábbi videóinterjút is – írják.

A múzeum előtti sétányon továbbra is várja az érdeklődőket az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című kültéri tablókiállítás – emlékeztet a közlemény.

A Múzeumok éjszakáján, június 24-én 18 órától hajnali 2 óráig várják a helyszínre látogatókat. A programra szóló jegyek a Terror Háza Múzeum jegypénztárában vagy a www.jegymester.hu oldalon válthatók meg – áll az összegzésben.