Kecskemét az idei Múzeumok éjszakája kiemelt városa, az országszerte százezreket vonzó rendezvényt június 25-én tartják – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán a Bács-Kiskun megyei városban. A Múzeumok éjszakáját hagyományosan a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton tartják, az idei rendezvény a hősök, felfedezők, újítók tematika köré épül.

MTI

Az országos rendezvénysorozat színes programkínálatát a múzeumok számára meghirdetett 4 millió forintos szakmai pályázattal ösztönzik. A négy kategóriában – a legjobb, a legtartalmasabb, a leginnovatívabb programokat kínáló, valamint a közönség által leginkább kedvelt múzeum – meghirdetett pályázat ösztönzés arra, hogy a Múzeumok éjszakáján résztvevő közgyűjtemények és kiállítóterek minél több, a kiemelt tematikához illeszkedő programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel, a helyi identitást és kötődést erősítő eseményekkel várják a látogatókat – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a díjakról szakmai zsűri dönt. A részletes pályázati kiírásról a www.skanzen.hu oldalon, illetve a múzeumszakmai portálokon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az idei rendezvényen negyvennél több helyszín várja a látogatókat Kecskeméten. Ebben az évben a város szülöttjére, Katona Józsefre emlékeznek a Múzeumok éjszakáján, a látogatók személyesen is találkozhatnak hőseivel a programokon. l.