2017-re csúszott át az édes-savanyú szósszal leöntött CGI akció-fantasy, A Nagy Fal, amiről az egyetlen leg, amit elmondhatunk, hogy ennyire gyenge filmben még nem játszott Matt Damon. A moziból kijövet az embernek olyan érzése van, mint amikor a Tesco kínai éttermében túlmikrózzák a műanyag tányérba rakott gong bao csirkét, és a szádban érzed a műanyagot is.

PZL – 061.hu

Hollywood egyre inkább úgy néz ki, mint egy hatalmas kínai piac, a kínaiak alaposan bevásároltak Hollywoodban, így egy percig nem csodálkozunk azon, hogy a jobb sorsra érdemes Matt Damon copfba fogta a haját, tiszteletbeli kínai lett, és úgy néz is ki, mint egy kilencvenes évek közepi Lux videó pornóban a bőrmellényes, copfos bűnöző, aki egy garázs sóderkupacnak dönti a lányt. Nem lehet komolyan venni. Valamikor ezer körül egy alternatív Kínában járunk, ahol is az elvtelen zsoldos, William Garin (Matt Damon) csapatával a fegyverek Szent Grálját, a puskaport keresi, hogy aztán jól eladja annak, aki a legtöbbet fizeti érte.

A puskapor a kora középkor V2-es rakétája volt, a kínaiak annyira féltették a titkát, hogy aki megismerte, az nem juthatott vissza a fal másik oldalára. Haverjával, Pero Tovarral (Pedro Pascal) a fal foglyai lesznek, de nincs idejük ezen szomorkodni, mert a falat megtámadják a Tao Tei mitikus szörnyei, akik a Jade hegyében élnek, és minden hatvanadik évben nyolc napra felébrednek, hogy megbüntessék a kapzsi emberiséget. A leginkább A Gyűrűk Ura orkjaiból, a Predatorból és csipetnyi ősi kínai legendáriumból összegyúrt lények rendkívüli támadóerővel és telepatikus képességekkel rendelkeznek.

Afféle szuperfegyverek, ezért a falat őrző Névtelen Rend öt alakulatának még hatékonyabb szuperfegyverekre van szükségük, így aztán a film olyan, mint egy középkori fegyverexpó, ostromgépekkel, mágikus kütyükkel, léghajókkal és ősi kézigránátokkal. De ezek sem védenek a gyíkszörnyek ellen, míg elő nem kerül egy mágikus mágnes (!), ami összezavarja a Tao Tei harci gyíkjainak kommunikációs rendszerét (!). Amikor a tábornok hősi halált hal, a Névtelen Rend tagjainak van idejük olyan temetési szertartást rittyenteni, amihez képest a pekingi olimpia gálája csak egy általános iskolás tornavizsga.

A film nemcsak egymásba érő akciók sorozata, van erkölcsi dilemmája is… Garin és Tovar a fogságuk alatt összehaverkodik a szintén fogoly Ballarddal (Willem Dafoe), aki megosztja velük szökési tervét. Ennek persze része a puskapor lenyúlása is. Ugyanakkor Garint megbabonázza a kínai hadsereg áldozatkészsége és a katonák egymás iránt érzett bizalma, ezért el kell döntenie, hogy elmenekül-e Ballarddal és Tovarral, azaz magára hagyja a szörnyekkel harcoló hős védőket, vagy csatlakozik a Névtelen Rendhez.

Zhang Yimou mozija olyan, mintha Teng Hsziao-ping születésnapjára komponált kínai népi operát látnánk, amiben keverednek a hetvenes évek végén futó, diszkós esztétikával megbolondított Televíziós mesék felnőtteknek sorozat képei a kungfu filmek táncrendjével. A tradicionális kultúrában Tao Tei a falánkság, a kapzsiság és a mohóság szimbóluma, a legnagyobb szörny képes saját gyerekeit is felfalni. Tao Tei Hollywoodban sem jelent mást.

Nagy Fal (The Great Wall)
kínai-amerikai fantasztikus film, 2016
főszereplők: Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe,
rendező: Zhang Yimou

bemutató: 2017. január 5.