Leslie Mandoki, azaz Mándoki László a Dzsingisz kán diszkó kollektíva egykori tagja újragondolta Varga Miklós 1985-ben megjelent óriási slágerét, az Európát. A dalnak a holnapi, EP-választások adnak különleges aktualitást.

061.hu

Mandoki azt üzeni a dallal, hogy „csak együtt vagyunk erősek, újra hidakat kell építenünk, és beszélnünk kell arról, ami összeköt”. Mandoki a rendszerváltás idején, Magyarországra hazalátogatva hallotta meg az Európát, és azóta foglalkoztatta a dal, azóta szerette volna elkészíteni a saját értelmezését a „közös Európáról”.

A dal eredeti témáját Varga Miklós még 1982 körül írta, akkor, amikor a P.Box zenekar énekese volt, de a hard-rockot játszó zenekarban nem volt fogadókészség az érzelmesebb harmóniákra. Aztán Vargát Vikidál váltotta a Pandora’s Boxban, Varga Miklós a Safari majd a Sirokkó zenekarban próbálkozott, de igazán akkor lett sikeres, amikor 1985-ben megjelent az Európa, majd megszervezte glam-rockot jászszó VM Bandet. És persze, 1983-ban ő volt István énekhangja az István, a király rockoperában.

Mándoki olyan kiváló muzsikusokkal gondolta újra az Európát, mint Ian Anderson a Jethro Tullból, Klaus Meine és Rudolf Schenker a Scorpionsból, Vicky Leandros, Nick van Eede a Cutting Crew Musicból….