Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 83
 •  
  83
  Shares

A Dumplin’ – Így kerek az élet lehet egy könnyed (na jó, „fajsúlyos”) vígjáték egy kövér lányról, aki meg akarja mutatni a világnak, hogy száz fölött is van élet, de nem életkor hanem súly vonatkozásában. A filmet felfoghatjuk önsegítő terápia-mozinak is, hiszen önbizalmat ad a plus size lányoknak. Mindezen túl egy feminista tanmese is, hiszen rendesen beszól a szépségiparnak, viszont nem azt mondja, hogy fenébe az egésszel, hanem azt, hogy bármilyen az alakod, „jogod van” 120 kilósan versenyezni az 51 kilós lányokkal. Jogod van, de hogy sok értelme nincs, az is biztos.  

PZL – 061.hu

És ezt tudja Willowdean „Dumplin” Dickson (Danielle Macdonald) is, aki nem is akar semmit a texasi szépségversenytől, pusztán csak megtrollkodni azt, mert a szépségversenyeket szervező anyja, Rosie (Jennifer Aniston) gallyra vágta az életét. A filmben ez a legizgalmasabb motívum: a verbálisan bántalmazó szülő és a túlsúlyos lánya közötti konfliktus. Talán ezt a platformot kellett volna jobban felrakni, de a film megelégszik azzal, hogy érzékelteti a gyermekét csak teherként elviselő anya zavarát. Dundinak szólítja az osztálytársai előtt is, szóval, semmi érzéke a gyerekneveléshez, nem is tartja semmire a lányát, hiszen az nem szép, sőt kövér. Ezt unja meg Willowdean, és fellázad az anyja ellen, és a „forradalmához” csatlakozik még néhány lány, akik már a megjelenésükkel is zavart keltenek a modell alkatú bombanők között.

A film legizgalmasabb jelenete az, amikor Rosie a lánya szeme előtt „ájul el” és rajongó szeretettel övezi a verseny nagy esélyesét, Bekah Coltert, azaz megmutatja, hogyan kellett volna szeretnie a saját lányát, amire ő képtelen volt. Rosie lányát a Dolly Parton-rajongó nagynénje neveli fel, aki a vállald fel önmagad életigazságát próbálja Willowdean-ba csöpögtetni, de amikor a legnagyobb szüksége lenne a lánynak az önbizalma megerősítésére, a bájos nagynéni meghal. Ekkor jönnek felszínre az anyja és lánya közötti valódi konfliktusok. A film meggyőzően hozza szociózsánert is, jól levette a texasi prolilakások enteriőrjeit, valahogy minden olyan, mintha egy True Detectives epizód helyszínére csöppentünk volna, ahol egy vallási szektában elkövetett rituális sorozatgyilkosság után nyomoznak, de semmi vész, most egy romantikus öngyógyító komédiát láthatunk.

Ehhez képest a mozi egyik legfontosabb motívuma, a szerelmi szál kamu, hiszen az önmagát hájas kövér lányként jellemző Willowdean-be belezúg a környék reggeliző helyének leghelyesebb sráca, akinek a fejét még a szépségverseny legnagyobb esélyese is el akarja csavarni, de a srácnak nem kell a bomba csaj, hiszen ő az őszinte, tiszta szívű moletti lányba szerelmes. Aha. A film meglepetése Jennifer Aniston. Parádésan alakítja a kiégett, egykori szépségkirálynőt, akinek az élete még negyven fölött is arról szólt, hogy egyszer volt egy nagy napja, amikor is húszévesen megnyerte a területi szépségversenyt. A Dumplin’Így kerek az élet című mozi az elfogadásról szól, és a megbékélésről. És ha már így alakult, akkor megpróbáljuk elfogadni a filmet, ami végül is kellemesebb lett, mint amire számítottunk.

Dumplin’ – Így kerek az élet
színes amerikai vígjáték
szereplők: Jennifer Aniston, Danielle Macdonald
rendezte: Anne Fletcher
bemutató dátuma: 2019. április 4.
Forgalmazó: Hungaricom


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 83
 •  
  83
  Shares