Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

“Az új működési modell célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása. Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredményeként az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak” – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövőjét érintő elképzelésekkel kapcsolatban kedden.

061.hu

Az elmúlt időszakban az ITM szakterületi vezetői szinte heti rendszerességgel egyeztettek az egyetem képviselőivel a modellváltásról. Palkovics László a megbeszélésen első kézből adott tájékoztatást a változtatást megalapozó megfontolásokról a szakma szereplői számára. A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az újabb egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak.

A miniszter kifejtette: a modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit. Az átalakítás egyik előnye, hogy nagyobb lesz az egyetem önállósága, enyhül az intézmények állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága – hangsúlyozták a közleményben, hozzátéve, a rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az SZFE is.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

A Színház- és Filmművészeti Egyetem május 28-i közleményében azt írta: “A sajtóból értesültünk arról, hogy 2020. május 26-án benyújtották az egyetemünk jövőjét meghatározó törvénytervezetet. Meglepetésünkre az alapítványi modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebb került: 2020. szeptember 1.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint viszont a sajtóban megjelent hírekkel szemben az ITM több alkalommal is egyeztetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel a modellváltásról: “2020. február 17-én, a kancellári konferenciát követően a művészeti egyetemek kancellárjaival, majd egy hétre rá az intézmények rektoraival és kancellárjaival folyt egyeztetés. 2020. április 22-én videokonferencián keresztül zajlott megbeszélés a Színház- és Filmművészeti Egyetem  vezetőivel a modellváltás előnyeiről és az intézmény fejlesztési lehetőségeiről. 2020. április 29-én Bódis József államtitkár és Horváth Zita helyettes államtitkár személyesen kereste fel az intézményt, a találkozó során szintén a modellváltásról egyeztettek az intézmény vezetőivel. 2020. május 19-én újabb videokonferencián válaszolták meg az intézménynek a modellváltással kapcsolatban írásban feltett kérdéseit. 2020. május 22-én írásos választ kapott kérdéseire a Színház- és Filmművészeti Egyetem. 2020. június 4-én a minisztérium összefoglaló anyagot küldött az egyetem vezetőségének, amelyben a működési környezet stabilitását biztosító – intézményi, állami fenntartói, alapítványi körben megoldandó – főbb feladatokat összegezték. Ugyanezen a napon több órás személyes egyeztetés is volt a minisztériumban az egyetem vezetőivel a modellváltásról” – írják.

Mint ismert, 2019 decemberében robbant ki az intézményt érintő zaklatási botrány, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy tanára egy jelenlegi hallgató állítása szerint megalázta, megfélemlítette és szexuálisan zaklatta diákjait. Az Origo információi szerint a diák írásban jelentette az esetet Upor László rektorhelyettesnek, ő nem, azonban az egyetem kancellárja megerősítette: valóban kaptak ilyen bejelentést. Az erőszakoskodó tanár 2017 óta már nem dolgozik az egyetemen. Egy hónappal az eset előtt, novemberben a Színművészetin szintén oktató Gothár Péterről, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről derült ki, hogy szexuálisan zaklatta női munkatársait. 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •