Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Legnagyobb slágereiből válogat, de ritkán játszott dalait is előveszi, mindezt nagyzenekarra hangszerelve a 15. születésnapját október 31-én a Müpában ünneplő Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO).

MTI 

“Négy hangszerelő dolgozott a dalok átiratán, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szvinges, dzsesszes, funkos, drum’n’bass-es hangulat lesz. A mi három fúvósunkhoz tíz további csatlakozik a koncertre, ők több big bandből érkeznek, nagy részük már játszott, illetve helyettesített nálunk” – mondta KRSa, azaz Tóth Kristóf, a PASO frontembere az M1 csatorna szerda reggeli műsorában. A PASO Big Band című esten két vendégvokalista is közreműködik, a dalokat Subicz Gábor, Meleg Tamás, Lukács Gábor és Csejtei Ákos hangszerelte át.

Mint KRSa felidézte, a PASO alapvetően karibi zenéket játszik, a skából indulnak ki, amely az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején Jamaicából elindult, a dzsessz és a helyi mento keveredéséből kialakult könnyűzenei műfaj. A magyar zenekar ezt egészíti ki a hazai zenei háttérrel, benne a magyar népzenével. A csapat 2003 tavaszán alakult, olyan fővárosi, már nem létező klubokból indult, mint a Kultiplex és a Vörös Lyuk.

2008-ban már a Sziget nagyszínpadán zenéltek, de felléptek például a holland Lowlands, a szerb Exit, a spanyol Iboga, a horvát Skaville vagy a német This Is Ska fesztiválon is. Eddig öt stúdióalbumot jelentettek meg, az első négyet kiadta az Egyesült Államokban a ska zenére specializálódott Megalith Records, a legutóbbit pedig Európában a német Rocking Records. A PASO a ska legnagyobb sztárjaival zenélt együtt, így Victor Rice-szal, Dr. Ring-Dinggal, a Skatalitesszal, a Toastersszel és a New York Ska-Jazz Ensemble-lal.

A PASO jelenlegi tagjai: KRSa (Lord Panamo) – ének; Mr. P (Benkő Dávid) – Hammond orgona, billentyűs hangszerek, vokál; Koós-Hutás Áron – trombita; Mr. Vajay (Vajay László) – harsona; Luki (Lukács Gábor) – szaxofon; Laca (Nagy László) – gitár; Csakikapitány (Csáki Zoltán) – gitár; Dr. Strict (Pozsgai Vince) – basszusgitár.

Fotó:


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •