“Bearanyozódott” a Nyughatatlan rockabilly zenekar harmadik lemeze, ami óriási dolog egy alulról építkező csapat esetében. Aki pedig bele akar kóstolni egy brillantin illatú rock and roll partyba, azok elcsíphetik a formációt a Fezenen, és a Szigeten is. A zenekar vezetőjével Kovács Kornéllal beszélgettünk. 

PZL- 061.hu

Amikor megalakul egy rockabilly zenekar gyorsan tisztázzák a tagok, hogy egy durva psychobilly irányba mennek el, vagy családbarát rockizás irányába. Nálatok nem merült fel, hogy rágyúrjatok a rosszfiús szerepre, és felvarrjatok még néhány tetkót?
A psycho vonalat meghagyom a nagybőgősünknek, abban ő a szakértő, valamint azt mondják,”a rock and roll az nem egy tánc”, ezért a rockizást is félre tehetjük. Azt szeretem, ha egy banda egyedi, szórakoztató, zeneileg igényes, a műsor pedig kerek. Nálunk is ez lenne az irány. A rosszfiús szerepre nem kellett rágyúrni, annak a levetkőzésére viszont igen. Nem vagyok tetkó párti, és így rockabilly uniformist sem húzok a bőrömre.

A műfaj legjobb magyar szövegírója Fenyő Miklós, aki szinte minden Hungária lemezen egy komplett ellenvilágot teremtett meg. Van-e olyan alternatív valóság, ahová a Nyughatatlan meghívják a rajongókat?
Igen, van, már mondom is, hogy mi. Nálunk található a magyar kultúra és a rock and roll demarkációs vonala! Itt szól a memphisi helyi adó, itt egy cigány-dalon át vágtató rock ‘n’ roll formáció!

Mit gondolsz, lehet tágítani a műfaji kereteken? Mi az, amit elbír a stílus? 
Biztosan sokan gondolják úgy, hogy egy rockabilly koncerten a sztenderdeket kell játszani. Ennek a rétegnek az a lényeg, hogy táncolható legyen a műsor. Ilyen például a salsa zene is. Nem a zenéről szól, hanem a táncról. Ami nem azt jelenti, hogy az rossz. Csak az nem művészet, hanem vendéglátás. Szerintem a stílus elbírja a népies motívumokat, a költészetet, vagy például a rockos elemeket is. Ettől függetlenül lehet bulis egy műsor. Egy pozitív példát is mondanék erre: Ferenczi György és a Rackajam.

Vannak-e jellegzetes magyar ízei a magyar rockabillynek, vagy éppen a hagyományőrzés a lényege a dolognak?
Talán a hegedű, és a népzenés fordulatok adhatnak magyar ízt. A Mystery Gang jó pár éve átállt a magyar dalokra, ami nekem nagyon tetszik. Az a jó, ha egy bandának saját íze van.

Rátok is jellemző a vintage autók wurlitzerek gyűjtése? Mi az, amit ti gyűjtötök?
Van, hogy a kinyitható fésűket böngészem az eBayen, vagy a zsebórákat nézegetek a régiség vásárokban, néha veszek néhány bakelitet, de nem tartom magam gyűjtőnek.

Egy rockabilly zenekar a legkülönösebb helyen léphet fel, vintage buszos találkozóktól a szalagavatókig. Nektek mi volt eddig a legkülönösebb meghívásotok?
A Nyughatatlant, a fekete bárányt, egyszer elhívták az egyik legnagyobb hazai rockabilly fesztiválra, a Lakeside Weekendre. (nevet)

Van Debrecennek rockabilly hagyománya? Nyilván ez egy hálás műfaj, de azért könnyen megtaláltátok a hangot a szeles Piac utca népével?
Úgy tudom nincs rockabilly zenekar Debrecenben. A Piac utcán pedig egy régi disco van, amit úgy hívnak, hogy a Bontó, de ott nem érdemes ilyen zenével próbálkozni.    

A nevetek a Johnny Cash-film ihlette, de volt ezen kívül más „megvilágosodással” felérő rockabilly-élményed, ami eldöntötte, hogy végül mi lesz a sorsod?
A sorsom már tizenévesen körvonalazódott, mert a zene mindig központi helyen volt. A szüleimmel a Dunakanyarban nyaraltunk, és egy napot Budapesten töltöttünk. Az volt a kívánságom, hogy minden hangszerüzletet nézzünk meg. Kaptam egy szájharmonikát, Bob Dylan-dalokat tanultam, játszottam rockot, hallgattam countryt, majd jött Johnny Cash. De az utazás az még tart, nekem a zene nem stílusokról vagy előadókról, hanem az alkotásról szól.

Merre veszi az irányt a zenekar? Mi lesz a következő nagy dobás? 
A “lassú víz, partot mos” népi bölcsesség vált be eddig, és ezt is folytatjuk. Két évente adunk ki új lemezt, szóval esedékes egy új album, évente kb. két új klipet gyártunk, szóval biztosan lesz még új videó, és folyamatosan csiszoljuk a műsort. A harmadik albumunk aranylemez lett. Idén ott leszünk a Fezenen, és a Szigeten is, és minden héten fellépünk valahol. Nincs okunk panaszkodni.

Képek: Nyughatatlanok archív